Dzika róża to roślina pospolita, będąca źródłem wielu cennych składników odżywczych. Jest rekordowo bogata w witaminę C, która wzmacnia nasz system odpornościowy. Jej zawartość jest o wiele większa niż w świeżych cytrusach czy czarnych porzeczkach. Owoce dzikiej róży mają mnóstwo właściwości leczniczych, a także zastosowań w kosmetyce i pielęgnacji. Dowiedz się, jakie właściwości ma dzika róża.
Dzika róża – cechy charakterystyczne
Dzika róża jest pospolitym krzewem z rodziny różowatych. Występuje niemal w całej Europie, a także w Azji i Afryce. W Polsce istnieje ponad dwadzieścia jej odmian, które różnią się m.in. barwą kwiatów (białe lub różowe) oraz rozmiarem, kształtem i kolorem owoców (owalnie wydłużone albo kuliste, purpurowoczerwone lub koralowe). Krzak dzikiej róży ma małe wymagania uprawne, potrzebuje jedynie dostępu do światła. Rośnie na polanach, łąkach, skrajach lasów, przy drogach, w parkach, ale też w wielu ogródkach. Nie jest więc trudno spotkać tę roślinę. Można bez problemu samemu zebrać płatki i owoce dzikiej róży, które mają szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie, farmaceutyce i kosmetologii.
Jakie są właściwości lecznicze dzikiej róży?
Dzika róża znana jest przede wszystkim z dużej zawartości witaminy C – ma jej nawet 30 razy więcej niż cytrusy! Jej ilość zależy jednak od czasu zbioru oraz od temperatury i długości suszenia owoców. W dzikiej róży znaleźć też można witaminy A, B1, B2, E, K i P oraz kwas foliowy, garbniki, pektyny i flawonoidy. Ze względu na swoją bogatą zawartość jest więc wykorzystywana do produkcji wielu produktów leczniczych, głównie mieszanek ziołowych np. nasercowej, witaminowej, wzmacniającej oraz preparatów wykrztuśnych i napotnych. Dzika róża wchodzi też w skład leków wspomagających pracę wątroby i układu krążenia. Ma zatem zbawienny wpływ na nasz organizm. Najważniejsze właściwości zdrowotne dzikiej róży:
- uzupełnia nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C,
- wzmacnia odporność,
- wspomaga leczenie przeziębienia i grypy,
- łagodzi ból gardła,
- wzmacnia naczynia krwionośne,
- obniża ciśnienie krwi,
- działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie,
- wspomaga trawienie,
- leczy biegunki, problemy jelitowe i żołądkowe,
- łagodzi stany zapalne układu moczowego,
- wspomaga pracę wątroby i nerek,
- usprawnia pracę stawów,
- ma działanie uspokajające,
- redukuje uczucie zmęczenia.
Jak dzika róża jest wykorzystywana w kosmetyce?
Poza właściwościami leczniczymi dzika róża ma też zastosowanie w kosmetologii do produkcji kosmetyków i pielęgnacji skóry. Z dzikiej róży robi się wody różane i toniki, które poprawiają wygląd cery. Wytwarzane są również olejki oraz maseczki i kremy z ekstraktem z dzikiej róży. Produkty te mają zbawienny wpływ na cerę, zwłaszcza wrażliwą, zmęczoną i naczynkową. Kwiaty dzikiej róży wykorzystywane są także w aromaterapii oraz do produkcji perfum i mydeł. Dzika róża ma zatem liczne właściwości pielęgnacyjne:
- odżywia i nawilża skórę,
- łagodzi podrażnienia,
- usuwa przebarwienia i rozjaśnia,
- uelastycznia skórę,
- ma delikatne działanie złuszczające,
- regeneruje naskórek,
- pielęgnuje cerę wrażliwą i naczynkową,
- zapobiega powstawaniu zmarszczek,
- wspomaga leczenie stanów zapalnych,
- łagodzi oparzenia,
- wygładza skórę i dodaje jej zdrowego blasku.
Kiedy zbierać owoce dzikiej róży?
Zbierać można zarówno płatki dzikiej róży, jak i jej owoce. Płatki należy zrywać na początku kwitnienia (dzika róża kwitnie od maja do lipca). Suszyć je należy w przewiewnym, ciepłym miejscu, jednak nie na słońcu. Owoce dzikiej róży trzeba zbierać, gdy są w pełni dojrzałe, ale wciąż twarde (najczęściej od sierpnia do października). Przejrzałe i miękkie mają mniej witaminy C, ale nadają się np. do zrobienia z nich wina lub nalewki.
Dziką różę suszymy w piekarniku w temperaturze ok. 60 stopni. Suszyć można owoce w całości lub przepołowione i wydrążone – ze środka usuwamy nasionka i włoski. Po wysuszeniu owoce można zmielić na jednolity proszek, a następnie zaparzać gorącą wodą pod przykryciem i pić. Taka domowa herbata z dzikiej róży jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Owoce i płatki dzikiej róży mają szerokie zastosowanie nie tylko w lecznictwie i kosmetologii, ale również w kuchni. Można przyrządzać z nich m.in. pyszne konfitury, dżemy, soki czy syropy.
Dowiedz się, jak zrobić sok i konfiturę z dzikiej róży.