Mianem probiotyków określa się specjalnie wyselekcjonowane kultury bakterii i drożdży, które stosuje się w celach medycznych. Preparaty tego typu zyskały popularność stosunkowo niedawno, choć ich właściwości prozdrowotne znane były od czasów starożytnych. Oczywiście nikt nie myślał wtedy o tym, by w probiotyki zaopatrywać się w aptece. Zaobserwowano jednak korzystny wpływ fermentowanych przetworów mlecznych na organizm. Kiedy warto stosować probiotyki i na co zwrócić uwagę przy ich wyborze?
Czym są probiotyki?
Probiotyki to niektóre szczepy bakterii i drożdży, które wykazują pozytywny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Mikroorganizmy te zasiedlają jelita i wspierają odporność całego ustroju. Aby dana kultura bakterii została uznana za probiotyk, musi spełnić szereg wymogów. Mikroorganizmy te muszą być odporne na niskie pH żołądka oraz żółci. Ważna jest również łatwość kolonizacji jelit. Zadaniem bakterii probiotycznych jest również przyspieszanie wchłaniania składników odżywczych z jelita oraz zwalczanie patogenów, które tam bytują. W roli probiotyków najczęściej wykorzystywane są drobnoustroje z grupy Lactobacillus i Bifidobacterium.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze probiotyku?
Producenci probiotyków zobowiązani są do umieszczenia na opakowaniu produktu informacji o rodzaju bakterii, które on w sobie zawiera. Jednym z najdokładniej przebadanych szczepów jest Lactobacillus rhamnosus GG. Znajdziemy go np. w probiotyku Profamilis Probiotyk LGG od Exim Pharma. Decydując się na zakup probiotyku, postawmy na jego jakość.
Abyśmy mogli odczuć korzystny wpływ preparatu na nasze zdrowie, do jelita musi dostać się od 100 milionów do miliarda organizmów probiotycznych. Dobry produkt musi dostarczać więc przynajmniej miliard żywych kultur bakterii. Pamiętajmy, by spożyć probiotyk przed upłynięciem daty ważności. Musimy też przechowywać go zgodnie z zaleceniami producenta, by nie stracił swoich właściwości. W aptekach spotkamy się z probiotykami w najróżniejszej postaci. Mogą mieć one formę kropel, tabletek, kapsułek czy nawet pastylek do ssania.
Kiedy przyjmować probiotyki?
Probiotyki należy przyjmować w trakcie i po antybiotykoterapii. Antybiotyki eliminują bowiem nie tylko patogeny, ale też mikroorganizmy, które są pożyteczne dla naszego zdrowia. Zastosowanie preparatu z bakteriami probiotycznymi pomaga odbudować mikroflorę jelitową, a także chroni przed rozwojem grzybicy czy wystąpieniem biegunki poantybiotykowej.
Probiotyki warto stosować także w leczeniu takich dolegliwości jak zespół jelita drażliwego, wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy atopowe zapalenie skóry. Produkty te wykazują skuteczność również w terapii schorzeń związanych z zakażeniem bakterią Helicobacter Pylori. Probiotyki należy stosować zarówno u dzieci, jak i dorosłych.
Probiotyk a prebiotyk – jaka jest różnica?
Pojęcia „probiotyk” i „prebiotyk” często stosowane są zamiennie, choć jest to błąd. Prebiotyki to substancje, które wspomagają wzrost naturalnej mikroflory jelitowej. Popularnymi prebiotykami są chociażby inulina i fruktooligosacharydy, które występują w pszenicy, czosnku, bananach i cebuli. Bardzo dobre efekty można uzyskać łącząc działanie probiotyku z prebiotykiem. Z kolei farmaceutyki, które zawierają w swoim składzie obie te grupy nazywane są synbiotykami.
Naturalne probiotyki – gdzie ich szukać?
Jeśli pragniemy regularnie wspierać nasz organizm probiotykami, uzupełnijmy naszą dietę w produkty spożywcze, które je zawierają. Bakterie probiotyczne znajdują się w fermentowanych przetworach mlecznych takich jak kefir, maślanka czy jogurt naturalny. Za naturalne probiotyki uważa się też kiszonki. Dobrze jest więc włączyć do codziennego jadłospisu kiszoną, białą kapustę lub ogórki. Warto podkreślić, że dzięki kiszeniu witaminy zawarte w tych warzywach są lepiej przyswajane przez nasz organizm.
Czy można przedawkować probiotyk?
W przyjmowaniu suplementów diety najważniejsza jest rozwaga. Dawki preparatów farmaceutycznych są tak dobrane, by ich przyjmowanie było łatwe i odpowiadało dziennemu zapotrzebowaniu człowieka na określone witaminy i składniki mineralne. Dokładnie tak samo jest w przypadku probiotyków. Nadmierna suplementacja może skutkować wzdęciami i innymi problemami gastrycznymi. Mogą pojawić się również trudności w koncentracji. Nadmiar bakterii probiotycznych może być także przyczyną wysypki, alergii oraz złego samopoczucia. Są to jednak bardzo rzadkie przypadki. Zawsze warto obserwować swój organizm podczas suplementacji jakimkolwiek preparatem farmaceutycznym.