Szacuje się, że w Polsce nawet kilkanaście miliardów osób zmaga się z insulinoopornością – schorzeniem, które charakteryzuje się zmniejszoną wrażliwością na działanie insuliny. Jednym ze skutecznych sposobów walki z insulinoopornością jest zmiana trybu życia, a więc między innymi wprowadzenie diety pozbawionej produktów o wysokim indeksie glikemicznym. O ułożenie jadłospisu przy tej przypadłości warto zwrócić się z prośbą o pomoc do dietetyka Arkadiusza Filipa.
Jak rozpoznać insulinooporność?
Jednym z pierwszych sygnałów mogących świadczyć o insulinooporności są problemy z utrzymaniem masy ciała. Pacjenci często obserwują u siebie wzrost tkanki tłuszczowej szczególnie w okolicy brzucha. Kolejnym objawem, który powinien dać do myślenia, jest problem z pozbyciem się nadprogramowych kilogramów. Nie bez znaczenia będzie tutaj również zmęczenie, obniżenie nastroju, a nawet stany depresyjne. Wiele osób zmagających się z insulinoopornością zwraca uwagę także na senność, zwłaszcza po posiłkach bogatych w węglowodany, po których można zaobserwować także nagłe wzmożenie łaknienia.
Pacjenci mogą zauważyć u siebie także problemy skórne, takie jak ciemne przebarwienia czy też rogowacenie skóry. Warto zauważyć, że powodem, który powinien dać do myślenia, jest również nieprawidłowy poziom glukozy we krwi, z którym można zetknąć się przy okazji profilaktycznych badań krwi. A skoro o badaniach mowa, to warto pochylić się również nad samą diagnostyką. Najczęstszą metodą stwierdzania insulinooporności jest wyliczenie wskaźnika HOMA-IR. W tym celu należy oznaczyć na czczo poziom glukozy, a także insuliny. Jeśli wskaźnik przekroczy 2,5 – z dużą pewnością możemy mówić o insulinooporności.
Dieta przy insulinooporności ułożona przez specjalistę
Osoby zmagające się z insulinoopornością nie muszą od razu decydować się na leczenie farmakologiczne, chyba że lekarz zaleci inaczej. W pierwszej kolejności warto jednak sprawdzić, czy schorzenia nie da się utrzymać w ryzach dzięki diecie pomocnej przy insulinooporności. Jak już zostało wspomniane, kluczową kwestią jest wyeliminowanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Należy jednak podkreślić, że w codziennym jadłospisie nadal musi znaleźć się miejsce na balans pomiędzy białkiem, tłuszczami oraz zdrowymi węglowodanami.
Właśnie z uwagi na konieczność unikania wielu produktów przy jednoczesnym dostarczaniu organizmowi makroskładników warto udać się do dietetyka Arkadiusza Filipa, który prowadzi firmę Bez Formy. Dzięki jego pomocy klienci nie tylko uporają się z uciążliwymi objawami insulinooporności, ale również raz na zawsze pożegnają się z nadprogramowymi kilogramami. Co więcej, firma Bez Formy oferuje swoim klientom także ułożenie diety przez Internet – dzięki temu możesz cieszyć się zmianą trybu życia bez konieczności tracenia czasu na dojazdy.