Często w poszukiwaniu zdrowotnych benefitów sięgamy po żywność zupełnie spoza naszych kręgów. Czy słusznie? Okazuje się, że pospolity burak ma więcej zalet, niż większość z nas by sądziła, chociaż żeby w pełni z nich skorzystać, powinniśmy spożywać go na surowo. Co takiego sprawia, że sok z buraka jest tak zdrowy i jak go zrobić, dowiecie się z tego artykułu.
Sok z buraka – przepis
Przepis na sok z buraków jest banalnie prosty. Do zrobienia go najlepsza będzie zdecydowanie sokowirówka. Wystarczy wrzucić do niej surowe, umyte i pokrojone buraki i wycisnąć sok. Jednak, jeśli nie mamy takiego urządzenia, wystarczy, że zblendujemy buraki z wodą i odciśniemy sok z powstałej masy.
Oczywiście, taki napój możemy również kupić w sklepie. W takim przypadku należy jednak uważać, aby trafić na sok dobrej jakości, a nie taki składający się w głównej mierze z cukru. Aby dokonać dobrego wyboru, dokładnie czytajmy etykietę i włóżmy do koszyka ten sok, który w składzie ma wyłącznie buraki, a jego data ważności jest jak najkrótsza (najlepsze są soki jednodniowe, które kupimy ze zwykłych marketach i sklepach ze zdrową żywnością).
Jeśli jednak chcemy sami robić świeży sok z buraka, ale nie jesteśmy aż tak zapalonymi fanami tego warzywa, żeby codziennie spożywać je bez absolutnie żadnych dodatków, oczywiście możemy urozmaicić nasz napój o inne warzywa czy owoce. Świetnie z burakiem skomponują się marchewki i jabłka. Wystarczy dorzucić je do sokowirówki, dodać przypraw i już mamy pożądane urozmaicenie.
Jeszcze więcej zdrowia - sok z kiszonych ogórków
Alternatywą dla tego prostego soku jest sok z kiszonych buraków. Chociaż kisimy częściej ogórki i kapustę i buraka można potraktować w ten sposób. Podczas tego procesu warzywo nie straci swoich cennych właściwości, a wręcz zostanie wzbogacone o nowe, pomocne szczepy bakterii. Aby zrobić taki sok, wystarczy:
- buraki pokroić na małe kawałeczki i ułożyć z czosnkiem w szklanym naczyniu,
- dodać przypraw,
- na burakach położyć kromkę chleba zrobionego na zakwasie i zalać to wodą,
- odstawić na kilka tygodni w ciemne miejsce w temperaturze pokojowej.
Po zakończeniu procesu fermentacji sok odcedzić i pić regularnie.
Sok z buraka – właściwości zdrowotne. Dlaczego warto go pić?
Bogaty w żelazo, pomoże na kaszel i na kaca – burak jest warzywem prawdziwie niedocenionym. Chociaż zapewne w naszej diecie występuje dosyć często, większość z nas pewnie nie spodziewała się, jak wszechstronne oddziaływanie ma na nasze zdrowie. A to warzywo ma naprawdę wiele do zaoferowania. Żeby w jednak w stu procentach skorzystać z jego zalet, powinno się spożywać go na surowo, jako że podczas obróbki termicznej traci swoje dobroczynne właściwości. Sprytnym sposobem na to, by przyswoić go w takiej formie, jest właśnie sok z buraka.
Jest źródłem azotanów, które mają zbawienny wpływ na wiele części naszego organizmu. Dzięki temu, regularne picie soku z buraków działa świetnie na obniżenie ciśnienia krwi. Jest też możliwe, że dzięki tym warzywom zmniejsza się prawdopodobieństwo demencji dzięki zwiększonemu przepływowi krwi w płacie czołowym. Zawierają one również duże ilości witaminy C oraz żelaza, przyśpieszając gojenie się ran i zapobiegając niedokrwistości.
Inne zbawienne działania soku z buraków to:
- ochrona wątroby przed toksynami,
- zmniejszanie ryzyko miażdżycy i chorób serca
- duża zawartość antyoksydantów,
- działanie przeciwzapalne.
W dodatku sok z buraka jest bardzo niskokaloryczny, a więc można go spokojnie włączać do diety, nie obawiając się o nadprogramowe kalorie. W 100 gramach znajdują się jedynie 34 kalorie, co oznacza, że w szklance będzie ich zaledwie około 80.
Rozwiązanie nie dla wszystkich. Sok z buraka – przeciwwskazania
Niestety, pomimo swoich licznych zalet, sok z buraka nie nadaje się do spożywania przez wszystkich. Z pewnością, na co dzień nie powinny go pić osoby zmagające się z niskim ciśnieniem, jako że sok z buraka jeszcze je obniża, co może w efekcie prowadzić do niedociśnienia. Również osoby z kamicą nerkową powinny raczej ograniczyć spożywanie tego soku, jako że jest on bogaty w szczawiany.