Dla prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów konieczne jest dostarczanie sobie wszystkich potrzebnych składników spożywczych w odpowiednich ilościach. Brak zbilansowanej diety zawierającej wszystkie potrzebne nam minerały i witaminy może mieć poważne konsekwencje. Jakie skutki niesie za sobą niedobór witaminy E? Czy można jej spożyć za dużo? W jaki sposób ją sobie dostarczać? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w poniższym artykule.

Na co wpływa witamina E?

Witamina E jest szczególnie ważna dla naszego układu krwionośnego oraz naszej skóry. Jest silnym antyoksydantem, który utrzymuje równowagę pomiędzy wolnymi rodnikami a antyoksydantami, chroniąc jednocześnie skórę przed uszkodzeniami błony komórkowej komórek. Wspomaga również prawidłowe działanie wzroku.

Uczestniczy w przekazywaniu sygnałów nerwowych w całym ciele, ekspresji genów, zapobiega wadom cewy nerwowej płodu i przyczynia się do prawidłowego przebiegu ciąży. Wpływa również na wytwarzanie nasienia – u osób cierpiących na niedobór witaminy E powstają często plemniki niskiej jakości. ­­­

Witamina E jest odpowiedzialna za procesy związane z krwią. Bierze udział w syntezie substancji przeciwkrzepliwych, utrzymaniu odpowiedniej przepuszczalności błon komórkowych oraz w zmniejszaniu zlepiania się płytek krwi. Dzięki temu zmniejsza ryzyko zakrzepów. Jest też odpowiedzialna za ochronę krwinek czerwonych.

Przyjmowana w wysokich dawkach witamina E może nieznacznie zmniejszać ryzyko wylewu oraz udaru. Ponieważ zmniejsza zlepianie się płytek krwi i chroni przed miażdżycą oraz złym cholesterolem, pozwoli nam ten lepiej zadbać o zdrowie naszego serca.

Jakie są skutki niedoboru witaminy E?

Niedobór witaminy E jest bardzo rzadko spotykany dlatego, jeśli zaczniemy zauważać u siebie objawy do niego pasujące, powinniśmy w pierwszej kolejności udać się do lekarza, żeby upewnić się, jaka jest ich przyczyna. Zazwyczaj ten niedobór występuje już u osób chorych, cierpiących na zespół Bassena-Kornzweiga, mukowiscydozę lub celiakię.

Skutki niedoboru witaminy E to:

  • anemia,
  • bóle i zanikanie mięśni,
  • uszkodzenia systemu nerwowego prowadzące do zaburzeń neurologicznych,
  • podatność na infekcje,
  • osłabione zęby i kości.

Dziennie powinniśmy spożywać od 6 (w przypadku dzieci) do nawet 50 mg witaminy E (w przypadku osób starszych).

Chcesz wiedzieć więcej o witaminach? Przeczytaj o witaminie A.

Dowiedz się, za co odpowiadają witaminy z grupy B.

Jakie są skutki nadmiaru witaminy E?

Nadmiar witaminy E na całe szczęście nie ma szczególnie uciążliwych konsekwencji zdrowotnych, a przedawkowanie jej z pożywienia jest praktycznie niemożliwe. Lepiej jednak uważać, jeśli ją suplementujemy. Zazwyczaj jej nadmiar będzie metabolizowany i wydalany z organizmu, jeśli jednak zaczniemy często stosować dawki na poziomie 1000 mg i więcej na dobę, możemy spodziewać się objawów takich jak osłabienie mięśni, bóle głowy, zmęczenie, zaburzenia pracy jelit i zaburzenia widzenia.

Gdzie znajdziemy witaminę E?

Najlepszym źródłem witaminy E są oliwy i oleje roślinne tłoczone na zimno, szczególnie olej słonecznikowy. Powyżej 30 mg witaminy E na 100 gram produktu znajdziemy także w margarynach na bazie oleju słonecznikowego oraz w orzechach laskowych. Od 10 do 30 mg znajdzie się jej w oliwie z oliwek, olejach sojowych, kukurydzianych i rzepakowych, zarodkach pszennych, migdałach i nasionach słonecznika.

Nieco mniej, bo od 1 do 10 mg na 100 gram produktu znajduje się witaminy E w mintajach, śledziach, tuńczykach, łososiach, płatkach owsianych, otrębach pszennych, orzechach włoskich i arachidowych, dyniach, pomidorach, brokułach, szpinaku, szczypiorku, jarmużu, papryce, pietruszce, maśle, czarnych porzeczkach i awokado. 

Chcesz wiedzieć, jakie są skutki niedoboru witaminy B6? Przeczytaj tutaj. 

Wszystko, co musisz wiedzieć o witaminie B1, znajdziesz w tym artykule.