Kolonoskopia to badanie, które budzi niepokój wśród pacjentów. Zdarza się, że chorzy rezygnują z jego przeprowadzenia z obawy o powikłania, ból i uczucie dyskomfortu w czasie wprowadzania wziernika. Najstarszym i najsilniejszym rodzajem strachu jest strach przed nieznanym, dlatego pomożemy Ci go pokonać i wytłumaczymy, na czym polega diagnostyka dolnego odcinka przewodu pokarmowego.
Czym jest kolonoskopia?
Kolonoskopia to badanie diagnostyczne w podejrzeniu: raka jelita grubego, niedokrwistości z niedoboru żelaza oraz choroby Leśniowskiego-Crohna. Wcześnie przeprowadzone umożliwia rzetelną ocenę zakresu zmian we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego (WZJG) i pomaga wykryć polipy rosnące w jego świetle. Jeżeli nie chcesz odebrać sobie szansy na wczesne zdiagnozowanie schorzenia i wdrożenie skutecznego modelu terapeutycznego, zapisz się na konsultacje do specjalistycznej kliniki, takiej jak Centrum Medyczne Evita. Warto przy tym dodać, że kolonoskopia daje możliwość wykonania drobnych zabiegów, które pozwolą uniknąć poważnej operacji w przyszłości.
Jak przygotować się do badania?
Przygotowania do kolonoskopii powinny rozpocząć się siedem dni przed planowanym badaniem. Od tego momentu pacjent nie może przyjmować preparatów zawierających żelazo, zalecane jest także przejście na dietę lekkostrawną. Trzy dni przed badaniem należy wyeliminować wszystkie produkty zawierające pestki i ziarna, a w kolejnym dniu przejść na dietę półpłynną (bez napojów gazowanych i mleka). W tym okresie zalecane jest spożywanie kleików, gotowanego chudego mięsa, białego pieczywa, makaronu oraz ryb. Dzień przed badaniem pacjent powinien przejść na dietę płynną i zrezygnować z kolacji – od tej pory należy pić jedynie niegazowaną wodę lub herbatę. Jako że badany przyjmuje środek przeczyszczający, ważne jest regularne uzupełnianie płynów.