Deser lodowy jest świetną alternatywą dla ciasta jedzonego na rodzinnym, czy przyjacielskim spotkaniu. Może kojarzyć się nam przede wszystkim z pucharkiem pełnym prostych smaków, słodkich syropów i kawałeczków owoców. Jednak deser lodowy może być dużo ciekawszy. Poznaj przepisy na pyszne i nietypowe desery lodowe.

Jak przygotować deser lodowy?

Deser lodowy może trafić na nasz stół w pucharku, na talerzu, w towarzystwie kawy, najróżniejszych owoców, czy bitej śmietany. Wygląda efektownie, a przy letnich upałach sprawdzi się dużo lepiej niż zapychające ciasto. Sprawdź, jakie klasyczne oraz te rzadziej spotykane desery lodowe możesz podać dzieciom, rodzinie i przyjaciołom.

Banana split

Najbardziej znany amerykański deser lodowy z owocami to banana split. Kupimy go w sklepie cukierniczym, ale możemy również przygotować w domu.

Składniki:

  • 2 banany
  • 2 gałki lodów waniliowych
  • 2 gałki lodów czekoladowych
  • 200 g truskawek
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • garść orzechów włoskich
  • bita śmietana

Przygotowanie:

  1. Banany przekrój na pół i skrop sokiem z cytryny.
  2. Drobno posiekaj orzechy.
  3. Umyj truskawki, usuń szypułki i zmiksuj owoce na gęsty sos.
  4. Między przepołowione banany włóż gałki lodów.
  5. Polej deser sosem truskawkowym i rozpuszczoną czekoladą. Nałóż bitą śmietanę i posyp ją orzechami.
fot. Jeffrey Coolidge

Lody waniliowe z espresso

Bardzo prosty i przy tym elegancki przepis na deser lodowy.

Składniki:

  • 4 gałki lodów waniliowych
  • 2 szoty espresso

Przygotowanie:

  1. Włóż do prostych szklanek po 2 gałki lodów waniliowych.
  2. Zalej lody świeżo zaparzonym espresso.

Jakie są nietypowe desery lodowe?

Ci, dla których zwykłe desery lodowe w pucharkach to za mało, powinni wypróbować poniższe przepisy. Zdecydowanie rzadziej spotykane, mogą wymagać nieco więcej przygotowań. Jeśli masz większe ambicje, możesz pokusić się o zrobienie własnych, domowych lodów. To jednak nie jest zadanie proste.

Parfait jaśminowe

Składniki:

  • 200 ml śmietany 30%
  • 1-2 garście kwiatów jaśminu
  • 2 jajka
  • 4-6 łyżek cukru

Przygotowanie:

  1. Umyj i oczyść z liści kwiaty jaśminu. Włóż je do śmietany i odstaw do lodówki na noc.
  2. Ubij żółtka na krem z większością cukru. Dla smaku możesz dodać do niego wanilię, kakao lub cynamon.
  3. Odcedź kwiaty ze śmietany i ubij ją na sztywno.
  4. Ubij białka z cukrem na sztywną masę.
  5. Połącz masę z żółtek, białek i ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszaj i wyłóż do formy. Wstaw do lodówki na 6 lub do zamrażarki na 3 godziny.
  6. Gotowy lodowy deser można kroić nożem i udekorować kwiatami jaśminu.

Granita

Składniki:

  • 500 ml wody
  • 50 g cukru
  • 300 g soczystych truskawek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • świeża mięta

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę z cukrem do rozpuszczenia. Przestudź.
  2. Umyj truskawki, usuń z nich szypułki, zblenduj z rozpuszczonym cukrem.
  3. Dodaj sok z cytryny i miętę. Zblenduj ponownie. Wlej do pojemnika.
  4. Wstaw do zamrażalnika na 5 godzin. W trakcie co jakiś czas wyjmuj z zamrażarki i dokładnie mieszaj.
fot. PhotoIris2021

Semifreddo

Oto pomysł na włoski deser lodowy z truskawkami i malinami.

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 300 ml zimnej śmietanki 30-36 proc.
  • 75 g cukru pudru
  • 115 g bezy
  • 200 g malin
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody

Przygotowanie:

  1. Umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Połowę zblenduj.
  2. Ubij śmietanę z cukrem pudrem.
  3. Rozkrusz bezy w foliowej torebce, wymieszaj z ubitą śmietaną i musem truskawkowym oraz malinami.
  4. Masę wyłóż do formy i wstaw ją do zamrażarki na 6 godzin.
  5. Przygotuj sos: resztę truskawek podgrzej z cukrem i wodą. Kiedy zmiękną, przetrzyj je przez sito i ostudź.
  6. Przełóż deser na talerz, podziel na porcje, posyp cukrem pudrem i udekoruj malinami.
fot. Cavan Images