Deser lodowy jest świetną alternatywą dla ciasta jedzonego na rodzinnym, czy przyjacielskim spotkaniu. Może kojarzyć się nam przede wszystkim z pucharkiem pełnym prostych smaków, słodkich syropów i kawałeczków owoców. Jednak deser lodowy może być dużo ciekawszy. Poznaj przepisy na pyszne i nietypowe desery lodowe.
Jak przygotować deser lodowy?
Deser lodowy może trafić na nasz stół w pucharku, na talerzu, w towarzystwie kawy, najróżniejszych owoców, czy bitej śmietany. Wygląda efektownie, a przy letnich upałach sprawdzi się dużo lepiej niż zapychające ciasto. Sprawdź, jakie klasyczne oraz te rzadziej spotykane desery lodowe możesz podać dzieciom, rodzinie i przyjaciołom.
Banana split
Najbardziej znany amerykański deser lodowy z owocami to banana split. Kupimy go w sklepie cukierniczym, ale możemy również przygotować w domu.
Składniki:
- 2 banany
- 2 gałki lodów waniliowych
- 2 gałki lodów czekoladowych
- 200 g truskawek
- 250 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- garść orzechów włoskich
- bita śmietana
Przygotowanie:
- Banany przekrój na pół i skrop sokiem z cytryny.
- Drobno posiekaj orzechy.
- Umyj truskawki, usuń szypułki i zmiksuj owoce na gęsty sos.
- Między przepołowione banany włóż gałki lodów.
- Polej deser sosem truskawkowym i rozpuszczoną czekoladą. Nałóż bitą śmietanę i posyp ją orzechami.

Lody waniliowe z espresso
Bardzo prosty i przy tym elegancki przepis na deser lodowy.
Składniki:
- 4 gałki lodów waniliowych
- 2 szoty espresso
Przygotowanie:
- Włóż do prostych szklanek po 2 gałki lodów waniliowych.
- Zalej lody świeżo zaparzonym espresso.
Jakie są nietypowe desery lodowe?
Ci, dla których zwykłe desery lodowe w pucharkach to za mało, powinni wypróbować poniższe przepisy. Zdecydowanie rzadziej spotykane, mogą wymagać nieco więcej przygotowań. Jeśli masz większe ambicje, możesz pokusić się o zrobienie własnych, domowych lodów. To jednak nie jest zadanie proste.
Parfait jaśminowe
Składniki:
- 200 ml śmietany 30%
- 1-2 garście kwiatów jaśminu
- 2 jajka
- 4-6 łyżek cukru
Przygotowanie:
- Umyj i oczyść z liści kwiaty jaśminu. Włóż je do śmietany i odstaw do lodówki na noc.
- Ubij żółtka na krem z większością cukru. Dla smaku możesz dodać do niego wanilię, kakao lub cynamon.
- Odcedź kwiaty ze śmietany i ubij ją na sztywno.
- Ubij białka z cukrem na sztywną masę.
- Połącz masę z żółtek, białek i ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszaj i wyłóż do formy. Wstaw do lodówki na 6 lub do zamrażarki na 3 godziny.
- Gotowy lodowy deser można kroić nożem i udekorować kwiatami jaśminu.
Granita
Składniki:
- 500 ml wody
- 50 g cukru
- 300 g soczystych truskawek
- 2 łyżki soku z cytryny
- świeża mięta
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę z cukrem do rozpuszczenia. Przestudź.
- Umyj truskawki, usuń z nich szypułki, zblenduj z rozpuszczonym cukrem.
- Dodaj sok z cytryny i miętę. Zblenduj ponownie. Wlej do pojemnika.
- Wstaw do zamrażalnika na 5 godzin. W trakcie co jakiś czas wyjmuj z zamrażarki i dokładnie mieszaj.

Semifreddo
Oto pomysł na włoski deser lodowy z truskawkami i malinami.
Składniki:
- 500 g truskawek
- 300 ml zimnej śmietanki 30-36 proc.
- 75 g cukru pudru
- 115 g bezy
- 200 g malin
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka wody
Przygotowanie:
- Umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Połowę zblenduj.
- Ubij śmietanę z cukrem pudrem.
- Rozkrusz bezy w foliowej torebce, wymieszaj z ubitą śmietaną i musem truskawkowym oraz malinami.
- Masę wyłóż do formy i wstaw ją do zamrażarki na 6 godzin.
- Przygotuj sos: resztę truskawek podgrzej z cukrem i wodą. Kiedy zmiękną, przetrzyj je przez sito i ostudź.
- Przełóż deser na talerz, podziel na porcje, posyp cukrem pudrem i udekoruj malinami.
