Ziemniak jadalny występuje w różnych odmianach. Nie wszystkie ziemniaki nadają się do tych samych potraw. Jedne sprawdzą się lepiej w sałatkach, inne jako dodatek do obiadu. Z tego względu wyróżnia się tzw. typy kulinarne ziemniaka. Czym charakteryzują się poszczególne rodzaje? Do jakich potraw najczęściej się je podaje? Odpowiedź znajduje się w artykule.
Jak dokonać podziału ziemniaków?
Typy kulinarne ziemniaków dzielimy ze względu na zawartość suchej masy i skrobi. Wyróżnia się wersje A, B, C i typy pośrednie. Wersja A to typ sałatkowy, B – ogólnoużytkowy, a C – lekko mączysty. Każdy z nich jest przeznaczony do innych potraw i ma odmienne cechy.
Niezależnie od typu ziemniaki powinno się nabywać u sprawdzonych producentów rolnych, którzy mają doświadczenie w hodowli i dystrybucji roślin. Przykładem takiego miejsca jest Gospodarstwo Rolne Stanisław Kuduk, gdzie prowadzi się rozbudowaną produkcję ziemniaków. Wszystkie rośliny są uprawiane na jakościowych gruntach uprawnych, które są poddawane systematycznej kontroli oraz regularnie nawadniane.
Charakterystyka typu kulinarnego A
Typ sałatkowy to ziemniaki stosunkowo twarde (najtwardsze ze wszystkich odmian), które nie rozgotowują się. Zawierają mało skrobi. Po ugotowaniu ich miąższ pozostaje zwięzły i wilgotny, a także można je łatwo kroić w plastry lub kostkę. Sprawdzają się idealnie do różnych sałatek. Nadają się także do smażenia, a także zup, zapiekanek.
Najpopularniejsze odmiany ziemniaków w typie A to Albina, Regina, Cykada, Frezja czy Venezia.
Czym charakteryzuje się ziemniak typu ogólnoużytkowego?
Ziemniak typu ogólnoużytkowego jest najbardziej uniwersalnym i najczęściej spotykanym rodzajem ziemniaków. Sprzedaż ziemniaków nie byłaby udana bez obecności tej odmiany. Miąższ tej rośliny, podobnie jak typu A, po ugotowaniu jest zwięzły, ale już nie tak twardy. Łatwo się rozgniata pod naciskiem widelca. Ziemniak posiada więcej skrobi, dlatego jest mniej wilgotny. Takie rośliny wykorzystuje się głównie do obiadu, w postaci puree. Ziemniaki typu B stosuje się też do zup, smażenia, kopytek czy babek ziemniaczanych. Mogą pojawiać się na stołach w postaci frytek.
Przykładowe odmiany takich ziemniaków to Albina, Aksamitka, Jaśmin, Jelly, Fala, Felsina, Malwa, Maryna, Rosalind, Perkoz, Rybitwa, Sumak, Signal, Triada, Wiking, Wolfram.
Ziemniak typu C
Ziemniaki typu C (leko mączyste) rozsypują się całkowicie po ugotowaniu, a ich miąższ jest suchy. Nadają się do pieczenia. Stosuje się je też przy przygotowywaniu placków, frytek, puree.