Kuchnie w lokalach gastronomicznych wymagają specjalistycznych rozwiązań, zarówno w zakresie mebli, jak i sprzętu. Stąd też okapy do takich zastosowań muszą cechować się o wiele wyższą wydajnością oraz funkcjonalnością. Wpływ na nie mają nie tylko same parametry urządzenia i ich dobór do pomieszczenia, ale również sposób jego użytkowania. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę podczas zakupu, a także późniejszej eksploatacji.

Kształt i rozmiar

Głównym zadaniem okapu w kuchniach różnego rodzaju lokali gastronomicznych jest pochłanianie pary oraz dymu gromadzących się w pomieszczeniu podczas wielogodzinnego gotowania. W związku z tym jego wielkość i umiejscowienie powinny być dopasowane nie tylko do metrażu samego wnętrza, ale również rozmieszczenia oraz wielkości sprzętów, takich jak kuchenka, opiekacz, frytkownica etc. Producenci, tacy jak między innymi firma Belmag, mają świadomość, że każda kuchnia ma inny układ, dlatego w ich ofercie można znaleźć okapy centralne do przewodów wentylacyjnych kończących się na środku pomieszczenia lub tradycyjne przyścienne. Często trudno jest dopasować konkretne wymiary urządzenia pod zabudowę gastronomiczną, stąd też dobrym rozwiązaniem jest wybór wyposażenia wykonywanego na indywidualne zamówienie.

Wyposażenie okapu

Jednym z głównych komponentów urządzenia stanowi wentylator, który odpowiada za sprawne działanie okapu. Od jego parametrów zależy również wydajność okapu, ale również głośność działania. Należy mieć na uwadze, że przebywanie w hałasie przez długi czas ma negatywny wpływ na efektywność pracy oraz koncentrację pracowników. Stąd też tak ważny jest prawidłowy montaż urządzenia i utrzymywanie go w należytej czystości, aby uniknąć niepożądanych drgań i głośnego zaciągania powietrza. Warto również rozważyć modele wyposażone w dodatkowe oświetlenie, które przyda się zwłaszcza w okapach gastronomicznych centralnych. Ich montaż uniemożliwia bowiem jednoczesne zainstalowanie lamp nad kuchenkami. Nieocenioną funkcją w każdej kuchni będzie również opcja minutnika, odliczającego czas konieczny do właściwego przyrządzenia konkretnej potrawy.

Poprawna eksploatacja

Poza odpowiednim doborem sprzętu do potrzeb danego lokalu, na efektywne działanie okapu ma wpływ jego regularne czyszczenie. Producenci dbają o to, aby urządzenia były wykonywane ze stali nierdzewnej, wytrzymałej na działanie detergentów. Systematyczność ma znaczenie nie tylko dla utrzymania higieny oraz sterylności w kuchni, ale również łatwości usunięcia powstałego osadu z tłuszczu. Należy zadbać zarówno o czystość samej obudowy, jak i elementy nawiewne oraz metalowe filtry. Podzespoły te można z reguły myć w zmywarce, jednak przed zamontowaniem muszą zostać dokładnie osuszone.

Pozostając jeszcze przy filtrach, warto również pamiętać o ich regularnej wymianie. Częstotliwość jest w dużej mierze uzależniona od ich rodzaju oraz intensywności użytkowania okapu. Bardzo skuteczne rozwiązanie stanowią filtry węglowe lub flizelinowe, które można zastępować nowymi co kilka miesięcy. Najtrwalsze jednak są wspomniane już wcześniej, te wykonane z metalu, ponieważ ich żywotność przy systematycznym myciu szacuje się na około kilka lat.