Kokosanki to niezwykle popularnie ciastka. Za ich niepowtarzalny smak odpowiadają wiórki kokosowe i krem. Wyróżniają się też niesamowitą, wyjątkową formą  i zapachem. Są jednocześnie kruche, chrupiące i miękkie. Poza tym są niezwykle łatwe do przygotowania i nie wymagają wielu składników. Zwykłe lub czekoladowe bądź w formie ciasta – oto przepisy na ciastka kokosanki w 3 prostych krokach!

Krok 1. Składniki na kokosanki

Tradycyjne kokosanki z białek sporządzisz z: masła (60 g), cukru (150 g), wiórków kokosowych (200 g), białka (60 g) oraz łyżki soku z cytryny i mąki ziemniaczanej. Natomiast czekoladowe kokosanki zrobisz z: biszkoptu, cukru (2 szklanek), mąki (4 szklanek), masła typu extra (15 dag), 2 jaj, proszku do pieczenia i  szklanki mleka. Składniki na polewę czekoladową są następujące: ¾ szklanki mleka i kostki margaryny, pół szklanki cukru, wiórki kokosowe oraz 2 łyżki kakao.

Krok 2. Przepis na kokosanki (klasyczne i czekoladowe)

Zwykłe kokosanki wykonasz, zaczynając od podgrzania masła i dodania cukru. Podgrzewaj, aż wszystko się rozpuści i dołącz wiórki kokosowe. Następnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Ubij na sztywno pianę białka, a w międzyczasie dosyp cukru. Dodaj mąkę i sok z cytryny. Wymieszaj z kokosem połowę uzyskanej piany, a potem całość. Wyłóż łyżeczką masę na blachę. Wcześniej rozłóż na niej papier do pieczenia. Potem piecz przez maks. 18 min w temp. 180°C.

Kokosanki w czekoladzie są równie proste do wykonania. Utrzyj w tym celu masło z cukrem. Dołącz jajka, mąkę, mleko i proszek do pieczenia. Powinna wyjść jednolita masa. Wylej ją następnie na blaszkę. Piecz w temp. 180°C przez maks. 40 min. Po ochłodzeniu pokrój na kawałki w kształcie kwadratów. W międzyczasie rozpuść margarynę, a potem dolej mleko, kakao oraz dosyp cukier. Zamieszaj, a potem zamocz wszystko w polewie z czekolady. Potem obtocz w wiórkach kokosowych. Na koniec odstaw w chłodne miejsce.

Krok 3. Jak je podawać?

Upieczone ciastka kokosanki wyjmij z pieca i przełóż, by ostygły. Następnie umieść je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, jeśli nie chcesz, by zostały od razu skonsumowane np. przez dzieci. Ponieważ są niewielkiego rozmiaru, mogą być spożyte już po kilku minutach od upieczenia. Umieszczone w szklanym słoiku albo miseczce mogą być podawane np. z herbatą z imbirem lub kawą. Na co dzień sprawdzą się postawione na stoliku w jadalni. 

Jak zrobić ciasto kokosowe (bez pieczenia)?

Do przygotowania w domu ciasta rafaello będziesz potrzebować produktów do kupienia w  hurtowniach spożywczych. Lista składników zawiera: wiórki kokosowe (2 szklanki), masło (250 g), budyń waniliowy lub śmietankowy (80 g), herbatniki np. kakaowe (lub: bez glutenu), żółtka (2 sztuki), a do posypania płatki migdałowe i wiórki kokosowe. Na zrobienie polewy wystarczy: łyżka mleka, 2 łyżki masła, pół tabliczki czekolady np. deserowej oraz łyżeczka miodu. Przepis na ciasto kokosowe: Roztrzep żółtka jajek i rozmieszaj z budyniem w 100 ml mleka. Resztę mleka zmieszanego z cukrem zagotuj. Wsyp wiórki kokosowe i zagotuj. Odczekaj, aż masa zgęstnieje. Dodaj zmieszany z żółtkiem budyń i gotuj, mieszając. Pozostaw do ostygnięcia. Dodaj do smaku cukru. Następnie zmiksuj masło i równocześnie dodaj po łyżce zmieszanej z wiórkami kokosowymi konsystencji. Rozmieść na foremce herbatniki i rozprowadź 1/3 kremu kokosowego. Przełóż herbatniki i ponownie rozsmaruj. Powtórz czynność. Gotowe ciasto kokosowe posyp migdałami i wiórkami. Wstaw wypiek do lodówki na pół doby. Podawaj jako deser dla gości lub podziel się z domownikami.