Historia produkowania serów jest długa, a ich receptury były wielokrotnie modyfikowane. W ten sposób powstawały nowe gatunki charakteryzujące się odmiennymi walorami smakowymi, różną zawartością tłuszczu, stopniem twardości czy kwasowości. Aktualnie wyróżnia się około 4000 gatunków serów, które podlegają klasyfikacji ze względu na metodę wytwarzania oraz typ procesu dojrzewania. Do jednych z najpopularniejszych należą sery produkowane z mleka krowiego.
Co trzeba wiedzieć o korbaczach?
Korbacze to sery wytwarzane z mleka krowiego, choć w ich przeszło dwustuletniej tradycji były produkowane również z owczego. Formowane są w kształt nitek zwanych także sznurkami, przypominających nieco długi makaron. Zwykle splata się je w wiązki albo warkocze. Stanowią one jeden z rodzajów sera góralskiego, nieco zbliżonego do oscypka. Charakteryzują się dużą elastycznością, umiarkowanym stopniem twardości oraz wyrazistym, lecz łagodnym, niezbyt słonym smakiem. Wytwarzane są zarówno w formie wędzonej, cechującej się ciemnobrązową kolorystyką, jak i niewędzonej o bardzo jasnej barwie. Korbacze jako wyrób regionalny stanowią jeden z najczęściej serwowanych produktów podczas tradycyjnych uroczystości góralskich, jak i wydarzeń folklorystycznych.
Jak podawać korbacze?
Korbacze można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Świetnie zaprezentują się zarówno na desce serów, jak i jako przekąski do napojów. Zaserwowane jako aperitif stanowią idealne urozmaicenie dla menu każdej imprezy. Dzięki swojej elastyczności mogą być formowane w różne fantazyjne kształty, co podniesie nie tylko walory smakowe, ale i estetyczne każdej potrawy. Z powodzeniem mogą stanowić samodzielną przystawkę oraz być podawane wraz z rozmaitymi dodatkami. Są częstym składnikiem sałatek, sprawiając, że lekkie przekąski można łatwo przeobrazić w dania główne. Można je wykorzystać do stworzenia wytrawnych wersji babeczek bądź naleśników. Sery korbacze są uwielbiane przez nawet najbardziej wymagających smakoszy. Warto przy ich wyborze zdecydować się na produkty naturalne, jak te wytwarzane przez Sery Naturalne tradycyjnymi metodami bez użycia konserwantów i sztucznych dodatków.
Sery to wyroby zawierające wiele substancji odżywczych, w tym m.in. wapń, witaminy B12 oraz białko, dlatego warto uwzględnić je w diecie. Ich wspaniałe walory smakowe oraz estetyczne urozmaicą codzienne potrawy, zamieniając je w wytrawne dania.