Piekarnie na stałe wprowadziły do swojej oferty pieczywo bezglutenowe. Jest to wynikiem coraz większej popularności pozbawionych glutenu produktów. Są one rekomendowane przede wszystkim osobom, które na ten składnik są uczulone. Niekiedy jednak ograniczenie spożywania glutenu nawet w przypadku tolerowania przez organizm tego rodzaju białka może przynieść pozytywne skutki zdrowotne.

Czym właściwie jest gluten?

Pieczywo przygotowuje się na różne sposoby – najczęściej z użyciem najpopularniejszych zbóż. Zaliczają się do nich m.in. pszenica czy żyto, z których powstają chociażby chleby. Zboża te zawierają gluten, czyli białko roślinne odpowiadające głównie za estetyczny wygląd wypieków. Przygotowanie pieczywa jest w tym wypadku dość proste, tanie i jednocześnie gwarantuje świetny smak pulchnego, miękkiego ciasta. Wiele osób nie może lub nie powinna spożywać jednak produktów zawierających gluten.

Można go z powodzeniem wyeliminować z diety, nie rezygnując jednocześnie z ulubionego chleba. Dobrym zamiennikiem pszenicy będzie szarłat. Nazywana również amarantusem roślina doskonale nadaje się do przygotowania z niej m.in. mąki. Spożywanie glutenu można również znacząco ograniczyć, wybierając chleby żytnie. Jest to pieczywo o charakterystycznym, ciemnym kolorze, które wyróżnia się bardzo dobrymi wartościami odżywczymi. W tym wypadku zawartość glutenu jest minimalna, co jednak dla niektórych osób nadal może być problematyczne. Dla kogo konkretnie?

Komu gluten może zaszkodzić?

Produkty zawierające gluten są szkodliwe przede wszystkim dla chorujących na celiakię. Trawienie tradycyjnie przygotowanego pieczywa w tym wypadku jest praktycznie niemożliwe i powoduje nieprzyjemne dolegliwości. Spożywanie m.in. chlebów pszennych może być również kłopotliwe dla osób uczulonych na gluten. Nie oznacza to jednak, że ten składnik pieczywa trzeba wyeliminować ze swojej diety. Z powodzeniem można spożywać gluten w momencie, gdy nasz organizm toleruje produkty zawierające to białko.

Zarówno tradycyjne chleby z mąki pszennej, jak i wypieki bezglutenowe, proponuje swoim klientom Piekarnia na Ogrodowej. Jest to miejsce, w którym oferta dopasowana jest do wszystkich klientów, wychodząc naprzeciw ich oczekiwaniom. To ważne, bowiem w Polsce nadal często trudno jest znaleźć piekarnię uwzględniającą również potrzeby osób z celiakią, uczuleniem na gluten czy nadwrażliwością na  taki rodzaj białka roślinnego. Warto również spróbować produktów bezglutenowych jako interesującej alternatywy dla tradycyjnego pieczywa, co pozwoli poznać nowe smaki m.in. spożywanego każdego dnia chleba.