Wiele osób uważa, że chleb na zakwasie jest smaczniejszy i zdrowszy niż tradycyjne pieczywo. Niektórzy twierdzą nawet, że jest łatwiejszy do strawienia i powinien znaleźć się w diecie każdej osoby próbującej zrzucić zbędne kilogramy. Sprawdźmy, w czym tkwi sekret chleba na zakwasie i dlaczego jest tak ceniony przez dietetyków.
Czym jest chleb na zakwasie?
Zakwas jest jedną z najstarszych form fermentacji zboża. Większość pieczywa na zakwasie wykorzystuje drożdże piekarskie dostępne w handlu, niemniej tradycyjna fermentacja na zakwasie opiera się na „dzikich drożdżach” i bakteriach kwasu mlekowego, które są naturalnie obecne w mące. Dzikie drożdże są bardziej odporne na kwaśne warunki niż drożdże piekarskie, co sprzyja współpracy z bakteriami wytwarzającymi kwas mlekowy. Bakterie kwasu mlekowego można znaleźć w kilku innych produktach fermentacji, w tym w jogurcie, kefirze, piklach czy kapuście kiszonej.
Mieszanka dzikich drożdży, bakterii kwasu mlekowego, mąki i wody wykorzystywana do produkcji chleba na zakwasie to „starter”. Podczas procesu wypieku zakwas fermentuje zawarte w cieście cukry, pomagając chlebowi wyrosnąć i nabrać charakterystycznego smaku.
Fermentacja i dojrzewanie chleba na zakwasie trwa znacznie dłużej niż proces powstawania innych rodzajów chleba, co ma wpływ na jego szczególną konsystencję.
Kupowanie chleba na zakwasie od rzemieślniczego piekarza, takiego jak Piekarnia Dobry Chleb, to pewność, że zakupione pieczywo jest nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Piekarnia Dobry Chleb, z siedzibą we Wrocławiu, specjalizuje się w wypieku różnorodnego pieczywa oraz słodkich bułek. W swojej ofercie posiada pieczywo pszenne, żytnie, razowe, bułki zwykłe, słodkie, drożdżówki oraz chleb z dodatkami takimi jak słonecznik, otręby czy dynia. Firma szczyci się wykorzystywaniem wysokiej jakości mąki ze sprawdzonych młynów oraz stosowaniem naturalnych zakwasów, dzięki czemu ich wypieki są pozbawione sztucznych polepszaczy. Piekarnia Dobry Chleb korzysta z tradycyjnych receptur, ale jednocześnie jest otwarta na nowości i innowacje.
Zawartość składników odżywczych
Skład odżywczy chleba na zakwasie zależy od rodzaju mąki użytej do jego przygotowania. Pomimo że chleb na zakwasie jest często wytwarzany z tej samej mąki co inne rodzaje chleba, proces fermentacji poprawia jego profil odżywczy na kilka sposobów. Pieczywo pełnoziarniste zawiera dużą ilość minerałów, w tym potasu, fosforanów, magnezu i cynku. Fermentacja na zakwasie zwiększa również poziom kwasu foliowego w chlebie. Niższy poziom fitynianów umożliwia również łatwiejsze wchłanianie zawartych w nim składników odżywczych.
Wreszcie, dłuższy czas fermentacji zakwasu pomaga poprawić smak i konsystencję chleba pełnoziarnistego. Co więcej, chleb na zakwasie jest często łatwiejszy do strawienia niż chleb fermentowany na drożdżach piwowarskich, co może częściowo wynikać ze znacznej zawartości prebiotyków, czyli nieulegającym trawieniu błonnikom, które odżywiają pożyteczne bakterie w jelitach.
Wniosek jest prosty – regularne spożywanie chleba na zakwasie może poprawić zdrowie jelit, ułatwiając trawienie. To ukłon w stronę zdrowia i dobrego samopoczucia.