W wielu krajach Ameryki Środkowej i Południowej, Japonii, Korei czy Indonezji jaja przepiórcze są uważane za rarytas gastronomiczny. W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku doktor i badacz, J.C. Truffier opisał ich pozytywny wpływ na leczenie osób borykających się z katarem siennym, astmą, egzemą, łuszczycą, migrenami uczuleniowymi i niedożywieniem. Ich właściwości terapeutyczne polegają na leczeniu schorzeń alergicznych poprzez spożycie jaja przepiórczego na surowo. Jednak pamiętajmy, że nie są to najnowsze badania i tego typu praktyki powinno się traktować sceptycznie.

Co powinieneś wiedzieć o przepiórkach?

Przepiórka zwyczajna jest średnim ptakiem wędrownym z rodziny kurowatych. Ma płowobrązowe ubarwienie z ciemnobrunatnym wzorem. Dodatkowo samców charakteryzują czarne pasy i wąsy, a samiczki brudnobiałe plamy w okolicach podgardla. Gdy są na wolności, to zamieszkują pastwiska, łąki oraz pola. Osiągają one do 160 g wagi i 20 cm długości. Bardzo często hoduje się przepiórki na mięso, które jest delikatne oraz bardzo smaczne.

Czym różnią się jaja kurze od jej przepiórek?

Jajka przepiórek wyróżnia nie tylko mały rozmiar, ale i kolor. Zazwyczaj są one beżowe lub szare i dość często pojawiają się na nich brązowe plamki. Żółtka znajdujące się wewnątrz skorupek, są proporcjonalnie większe niż w jaju kurzym. Natomiast jeśli chodzi o smak, to jest porównywalny, chociaż smakosze twierdzą, że smak jaja przepiórczego jest zbliżony do dziczyzny. Co więcej, jest ono o ok. 10%  bardziej kaloryczne od zwykłego jaja kurzego. Wynika to z faktu, że ma w sobie więcej białka oraz tłuszczu. Jednak nie ma to negatywnego wpływu na kaloryczność diety, przez ograniczone spożycie, więc nie powinniśmy się ich obawiać. Warto natomiast skupić się na zawartości minerałów i witamin w jajach przepiórczych – żelaza, potasu, cynku, magnezu, fosforu, miedzi, wapnia, sodu, selenu, manganu, karotenu, witaminy A, C, D, E, K oraz witamin z grupy B. Większa zawartość witaminy B1 i witaminy A, niż w jajach kurzych sprawia, że wpływają pozytywnie na poziom dobrego cholesterolu, usprawniają działanie układu krążenia oraz systemu nerwowego. Poleca się je do spożywania osobom niejedzącym mięsa, ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka.

Zastosowanie jaj przepiórczych w kuchni

Przepiórcze jaja można konsumować na surowo np. w japońskim sushi lub francuskim tatarze wołowym. W Ameryce Środkowej dodaje się je do hamburgerów, a w Indonezji do krewetkowego curry. Świetnie sprawdzają się również jako dodatek do kanapek, sałatek, zup oraz różnych przekąsek. Chcąc mieć pewność, że kupimy dobre jaja przepiórcze, warto podjąć współpracę z doświadczonym producentem, jakim jest Producent Jaj Przepiórczych Adam Bartosiewicz.

Firma Adama Bartosiewicza specjalizuje się w produkcji jaj przepiórczych konsumpcyjnych i lęgowych, będąc jednym z największych producentów w regionie z wieloletnim doświadczeniem w branży jajczarskiej. Firma prowadzi sprzedaż hurtową, dbając o ścisłą kontrolę jakości oraz regularne monitorowanie fermy i opiekę weterynaryjną nad ptakami. Jaja przepiórcze oferowane przez firmę mają większą kaloryczność niż jaja kurze, są źródłem białka, witamin i posiadają właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Dzięki przechowywaniu w lodówce, jaja zachowują walory smakowe i wartości odżywcze nawet do trzech miesięcy. Producent Jaj Przepiórczych Adam Bartosiewicz zaprasza do współpracy odbiorców hurtowych i detalicznych.