To, że kiszonki są zdrowe nie powinno nikogo zdziwić. W końcu w produktach kiszonych znajdziemy wiele cennych witamin i minerałów, których pozbawione są warzywa niepoddane temu procesowi. Jedną z najważniejszych korzyści, przez które wiele osób sięga po kiszonki jest obecność bakterii probiotycznych. W tym artykule dowiesz się, jakie są pozytywne strony wynikające ze spożywania kiszonek!

Kiszonki - dlaczego są lepsze od zwykłych warzyw?

Jak już wspomnieliśmy, kiszonki uważane są za znacznie zdrowsze od surowych warzyw, a wszystko to dzięki ogromnej dawce witamin C, K, A, B oraz bakterii probiotycznych, jakie dostarczają. Oczywiście witaminy te są również obecne w surowych, nieprzetworzonych warzywach, jednak w znacznie mniejszych ilościach. To podczas procesu kiszenia powstaje ich znacznie więcej, a co ciekawe, są łatwiej przyswajalne.

W kiszonych produktach obecny jest również kwas mlekowy, którego obecność odgrywa istotne znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu systemu immunologicznego. Co więcej, bakterie probiotyczne mają zbawienny wpływ na przemianę materii oraz zapewnienie odpowiedniego mikro biomu w jelitach. Ogromne dawki witaminy C to kolejny powód, dla którego wiele osób spożywa kiszonki codziennie. W końcu już kilka łyżeczek soku z kiszonej kapusty zaspokaja dzienne zapotrzebowanie.

Spożywanie kiszonych produktów jest ważne w stanach osłabienia organizmu przez bakterie, wirusy i grzyby. Dlatego też w sytuacji, gdy dotknie Cię przeziębienie, koniecznie zaopatrz się w kiszone ogórki, kiszoną kapustę oraz sok z kiszonych buraków.

Kiszenie - czy trzeba zająć się tym samodzielnie?

Wiele osób rezygnuje ze spożywania kiszonek ze względu na brak czasu na ich przygotowanie. Oczywiście, kiszenie wymaga wprawy i umiejętności, zatem istnieje idealne rozwiązanie, które jest alternatywą dla zapracowanych i niedoświadczonych osób. Chodzi o możliwość zakupu gotowych kiszonych produktów. Jednym z godnych polecenie producentów kiszonych produktów oraz przetworów owocowych jest Przetwórnia owocowo-warzywna Irena. Zakład ten działa na rynku już kilkanaście lat, ciesząc się uznaniem wśród klientów. Dzięki zastosowaniu tradycyjnych receptur oraz wysokiej jakości składników, wszystkie oferowane produkty są pozbawione sztucznych i szkodliwych substancji.

Jeśli zależy Ci na prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, zachowaniu równowagi w jelitach oraz dostarczeniu mikroskładników do swojej diety, sięgaj po kiszonki jak najczęściej! Pamiętaj, aby wybierać tylko te naturalne, z wysokiej klasy produkcji.