W większości poradników żywnościowych określa się ryby jako pożywienie pełnowartościowe i zdrowe. Mimo to, rzadko stanowią one podstawę naszej diety. Być może dlatego, że wybór gatunków ryb jest bardzo szeroki i trudno się zdecydować, jaką rybę najlepiej zjeść. W naszym poradniku opiszemy kilka najpowszechniejszych gatunków ryb, oraz powiemy jakie są ich cechy i dlaczego warto je spożywać. Zapraszamy do lektury!
Jakie wartości odżywcze mają ryby?
Lekarze i dietetycy zalecają spożywanie ryb przynajmniej dwa razy w tygodniu, przy czym polecane są ryby tłuste, przynajmniej raz w tygodniu. Warto, by nie była to ryba smażona, lecz pieczona lub gotowana, gdyż smażenie powoduje wytworzenie się w pożywieniu niekorzystnych związków. Ale jaką rybę kupić w Sklepie Rybno-Spożywczym Fish? Warto wiedzieć, jakie konkretnie wartości zdrowotne mają ryby, które gatunki są najbardziej godne polecenia i postarać się, by częściej gościły na naszych stołach.
Ryby zawierają lekkostrawne i wysoko przyswajalne białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, witaminy przyswajalne w tłuszczach, czyli te z grupy A, D, E i B, oraz wiele składników mineralnych, jak magnez, wapń, żelazo, potas, jod, selen, żelazo, miedź, fluor i mangan. Warto spożywać świeże ryby, ale ponieważ jest to produkt szybko psujący się, można także spożywać ryby mrożone, trzeba tylko zwrócić uwagę, aby wybierać ryby mrożone bez glazury.
Które gatunki ryb warto spożywać?
O tym, jakie konkretnie wartości odżywcze ma dany gatunek ryby, decyduje jej pochodzenie, czyli, czy jest to ryba morska, czy słodkowodna, oraz zawartość tłuszczu – ryby tłuste, średnio tłuste i chude. Wśród najzdrowszych gatunków ryb znajdziemy też te najbardziej popularne:
- Łosoś – ryba morska, tłusta. Dobry łosoś to najlepsze źródło kwasów tłuszczowych omega-3, zawiera mnóstwo witamin, jodu i selenu. Wybierając łososia warto szukać gatunków wolnożyjących – łososia pacyficznego i atlantyckiego. Łosoś norweski jest rybą hodowlaną. Nie należy kierować się intensywną różową barwą łososia, a wręcz jej unikać, bo często jest to produkt sztucznie barwiony.
- Śledź – najbardziej popularna ryba na polskich stołach, morska, tłusta, bogata w kwasy omega-3, potas, wapń, żelazo i witaminy E i D. W sklepach rybnych najczęściej kupujemy gotowe śledzie i sałatki śledziowe, śledzie w occie lub śmietanie.
- Dorsz – chuda ryba morska, także popularna w Polsce, ponieważ zamieszkuje Morze Bałtyckie. Zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, selen jod i witaminę B12.
- Karp – tłusta ryba słodkowodna. Zwykle pochodzi z hodowli, więc ich wartość odżywcza zależy w dużej mierze od tego, czym ryby te były karmione.
- Tuńczyk – chuda ryba morska, zawiera dużo witaminy PP, która jest zdrowa dla skóry.
- Pstrąg – to ryba chuda, słodkowodna. W sklepach najczęściej spotykamy pstrągi pochodzące ze stawów hodowlanych.
Warto wiedzieć, że nie wszystkie ryby dostępne w naszych sklepach są wartościowe. Na przykład sztucznie hodowane ryby takie jak panga i tilapia, pochodzące przede wszystkim z importu z Chin i Wietnamu, nie mają dobrych wartości odżywczych, a przy ich hodowli stosuje się antybiotyki, hormony i tanie, mało odżywcze pasze. Lepiej wybierać dobre ryby z połowów morskich, ewentualnie z naszych rodzimych stawów hodowlanych, które podlegają stałej kontroli.