Ryby i owoce morza są jednym z głównych mięs. Królują na stołach nie tylko od święta. Wiele osób twierdzi, że ryby nie tylko zapewniają właściwe odżywianie organizmu, ale też opóźniają procesy starzenia. Jakie cenne składniki odżywcze zawierają?
Co cennego znajdziesz w rybie?
Mięso ryb jest jednym z największych źródeł kwasów Omega-3, czyli przedstawicieli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za właściwe funkcjonowanie organizmu człowieka. Żeby zaspokoić zapotrzebowanie na Omega-3, każdy powinien spożywać 2 porcje ryby tygodniowo. Może to być po około 150 g świeżego łososia, który w Polsce jest szczególnie lubiany. To właśnie ryby morskie dostarczają największą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych – halibut, łosoś, sardynka, szprot, śledź. Omega-3 są niezwykle ważne w profilaktyce chorób serca, Alzheimera, demencji, a także osteoporozy. Poprawiają wzrok i wzmacniają układ odpornościowy. Oprócz tego ryby zawierają również duże ilości witaminy A, D, E oraz witamin z grupy B.
Białko i aminokwasy zawarte w mięsie ryb są przyswajalne równie dobrze, co w przypadku mięsa pochodzącego od zwierzęcego. Z tego powodu ryby i owoce morza cenią sobie także sportowcy i kulturyści.
Skąd brać świeże ryby?
Kupno świeżej ryby może okazać się wcale nie tak łatwą sprawą. Zwłaszcza, kiedy mieszka się z dala od akwenów wodnych, w których odbywają się połowy. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup w specjalistycznym sklepie rybnym cieszącym się dobrą opinią klientów. Firma Tęczowy Pstrąg to najlepsze miejsce na zakupy dla smakoszy ryb. Znajduje się w Poznaniu, na osiedlu Rusa 34a. Oferuje bogaty asortyment ryb słodkowodnych, bałtyckich i dalekomorskich, zarówno świeżych, wędzonych, mrożonych i owoców morza, a także dziczyznę i jagnięcinę. Dostarcza je także do hoteli i restauracji, firm cateringowych. Dba o swoich klientów, aby zawsze mieli dostęp do świeżych i smacznych produktów.
Po czym poznać świeżą rybę? W Tęczowym Pstrągu mówią, że:
- Po naciśnięciu mięsa nie może powstawać mocne wgłębienie.
- Ogon i płetwy muszą być sprężyste i giętkie.
- Skóra musi być gładka i wilgotna, a łuski powinny dobrze przylegać do skóry.
- Powinna mieć świeży, niezbyt intensywny, lekko morski zapach.
Ryby przesuszone o intensywnym, nieprzyjemnym zapachu nie są świeże. Można je poznać też po szarych lub brunatnych skrzelach oraz wzdętym brzuchu. Niestety, ich mięso szybko ulega zepsuciu w niesprzyjających warunkach, dlatego kluczowy jest nie tylko czas od połowu, ale także właściwe jego przechowywanie.