Początkowa moda na żywność ekologiczną zmieniła się w świadomy wybór konsumentów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia. Badania naukowe potwierdzają, że żywność ekologiczna ma bardzo korzystny na nasze zdrowie i wygląd. Dodaje nam energii, wpływa na pracę mózgu, wzmaga koncentrację. Producenci zdrowej żywności z firmy Niro-Bio uważają, że jedzenie ekologiczne jest coraz bardziej popularne i łatwo dostępne.
Ekologiczna żywność – czym jest i jakie musi spełniać wymagania?
Producenci żywności ekologicznej z Niro-Bio wyjaśniają, że żywność ekologiczna charakteryzuje się bardzo wysoką jakością. Produkty bio wytwarzane są w gospodarstwach ekologicznych, w których nie stosuje się nawozów sztucznych, pestycydów, regulatorów wzrostu i żadnych innych dodatków chemicznych. Żywność ekologiczna nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, modyfikowanych genetycznie zbóż, sztucznych barwników ani dodatków smakowych. Eksperci od żywności ekologicznej z firmy Niro-Bio tłumaczą, że produkcja wyrobów eko odbywa się z dbałością o środowisko naturalne i dobrostan zwierząt. Żywność ekologiczna powinna spełniać wymagania określone w przepisach rolniczych upraw żywności ekologicznej. Jak rozpoznamy, czy dany produkt jest ekologiczny? Przepisy mówią o tym, ze na opakowaniach wszystkich produktów żywnościowych z upraw ekologicznych muszą się znajdować takie informacje jak: nazwa produktu, nazwa i adres producenta, data produkcji, data ważności/ okres przydatności do spożycia, oznaczenie miejsca, z którego pochodzą surowce, z których wyprodukowano dany produkt (np. Rolnictwo UE). Oprócz tego na opakowaniu musi znajdować się lista składników. Producent ma obowiązek oznaczyć gwiazdką (lub z dopiskiem bio/eko) te składniki, które pochodzą z produkcji ekologicznej. Na etykiecie musi być umieszczony numer upoważnienia nadanego jednostce certyfikującej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz unijne logo rolnictwa ekologicznego.
Gdzie kupować żywność ekologiczną?
Żywność ekologiczna jest coraz bardziej powszechna i łatwo dostępna. Na rynku pojawia się coraz więcej produktów przeznaczonych dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać i zadbać o swoje zdrowie. Szeroki wybór produktów ekologicznych znajdziemy w sklepie Niro-Bio w Boronowie. Producent zdrowej żywności posiada w swojej ofercie przepyszne ekologiczne makarony: orkiszowe, z samopszy czy z płaskurki, produkty zbożowe takie jak mąka i kasza manna z ekologicznych zbóż. Wszystkie produkty zbożowe i makarony pełnoziarniste powstały z pełnego, świeżego przemiału najwyższej jakości ekologicznych zbóż. Mąka do produkcji makaronów mielona jest w młynach żarnowych na dzień przed rozpoczęciem produkcji. W zakładzie przerabiane są tylko i wyłącznie odmiany orkiszu zalecane przez św. Hildegardę z Bingen. Duży wybór zdrowych produktów znajdą tam również osoby będące na diecie bezglutenowej: chleby, bułki, batoniki, przekąski. Sklep oferuje też produkty ekologiczne dla tych, którzy nie mogą obejść się bez słodyczy. W Niro-Bio możemy kupić pyszne bio ciastka owsiane z żurawiną, ciastka orkiszowe czy bio czekoladę. Oprócz tego znajdziemy tam ekologiczną herbatę i przyprawy, a także zdrowe sole kąpielowe. NIRO Bio produkuje także wysokiej jakości młynki żarnowe ręczne i elektryczne do przemiału zbóż, kawy i przypraw. Takie młynki to inwestycja w zdrowie i sprzęt, który posłuży przez całe życie, ponieważ wykonywane są z najwyższą starannością z wysokiej klasy surowców.