Zgodnie z wynikami wielu badań naukowych, żywność ekologiczna zawiera więcej wartości odżywczych niż konwencjonalna. Dzieje się tak ze względu na brak zawartości szkodliwych dla ludzkiego zdrowia substancji oraz większą ilość witamin i innych cennych składników. Różnic między produktami ekologicznymi a tradycyjnymi jest jeszcze więcej i warto je poznać, by móc dokonywać świadomych wyborów konsumenckich. Czym jest żywność ekologiczna i dlaczego warto ją kupować?

Żywność ekologiczna – co to właściwie znaczy?

Wielu osobom wydaje się, że produkty bio nie różnią się od zwykłych pod względem jakości i są tylko modnym, nachalnie reklamowanym wymysłem. Nie jest to jednak prawda, a różnica w cenie między żywnością eko a tradycyjną nie jest tylko chwytem marketingowym. W sklepie internetowym E-Comerce Edyta Grabowiec można kupić wiele produktów ekologicznych o większej wartości odżywczej niż ich tradycyjne odpowiedniki. Dzieje się tak dzięki restrykcyjnym przepisom regulującym sposób uprawy i hodowli, a także przetwarzania, składowania i transportu żywności ekologicznej. W produkcji wyrobów oznaczonych certyfikatem BIO lub EKO liczy się każdy szczegół.

Dostępne w sklepie e-Comerce herbaty ziołowe, oleje bio, makarony bio i inne artykuły roślinne powstają z upraw prowadzonych na wysokiej jakości glebie i przy użyciu odpowiednich nawozów. Liczy się nawet termin zbiorów – rośliny ekologiczne nie zawierają żadnych przyspieszaczy wzrostu ani chemikaliów. W ramach upraw ekologicznych minimalizuje się też skutki zanieczyszczeń wody, gleby i powietrza. Również w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego dostępnych w sklepie E-Comerce, takich jak miód bio czy wędliny bio stosuje się zasady naturalnej hodowli. Zwierzęta nie są karmione antybiotykami ani hormonami, nie są też traktowane tak, jak w hodowlach przemysłowych. Dzięki temu ich mięso, a także mleko czy jajka są zdrowym i wartościowym dodatkiem do diety.

Produkty bez zbędnych dodatków

Żywność bio dostępna w sklepie E-Comerce nie zawiera szkodliwych dla człowieka substancji, które mają przyspieszyć proces produkcyjny. Nawet z pozoru zdrowe owoce i warzywa pochodzące z masowej produkcji nie tylko mają obniżoną wartość odżywczą, ale są też pełne metali ciężkich i przyspieszających dojrzewanie chemikaliów. Należy pamiętać o tym nie tylko wybierając dania gotowe, ale też składniki na potrawy przygotowywane w domu. Producenci często stosują hasła takie jak „świeże”, „wiejskie” czy „od rolnika”, ale tylko żywność z certyfikatem BIO, EKO lub ORGANIC dostępna w sklepie E-Comerce jest prawdziwie wolna od sztucznych substancji. Wybór produktów ekologicznych stanowi ważny krok na drodze do zdrowego trybu życia.