Kawior to ekskluzywny przysmak, który do niedawna był zarezerwowany wyłącznie dla elit. Ogromne znaczenie ma przede wszystkim w kulturze rosyjskiej, skąd właśnie przywędrował do Polski. Jedną z najszlachetniejszych odmian jest kawior czarny. Z jakich ryb się go pozyskuje? Gdzie możesz kupić w atrakcyjnej cenie i w jaki sposób podawać, aby wydobyć pełnię smaku?

Czym jest czarny kawior?

Czarny kawior jest pozyskiwany z kilku gatunków ryb jesiotrowatych. Najczęściej do produkcji czarnego kawioru wykorzystuje się ikrę bieługi, jesiotra zachodniego i gwieździstego oraz sterleta. Kluczowym etapem przygotowywania kawioru jest jego solenie. Powinno odbywać się w taki sposób, aby ziarenka kawioru nie zlepiały się i nie zostały uszkodzone. Kawior jest najczęściej sprzedawany w słoiczkach. Co ciekawe, im jaśniejsze ziarna czarnego kawioru, tym jest cenniejszy. Największą wartość ma kawior srebrzysto-czarny oraz szaro-brązowy.

Gdzie kupić?

Kawior nie należy do najtańszych, dlatego wiele osób może mieć problemy z jego zakupem. Jeśli chcesz spróbować wysokiej jakości kawioru, zwróć uwagę na producenta. Czarny kawior prosto z Rosji, w dodatku w przystępnej cenie, oferuje między innymi sklep Matrioszka, który prowadzi sprzedaż online. Dlaczego kawior powinien pochodzić od rosyjskiego producenta? Przysmak ten stał się kulinarnym symbolem Rosji i tylko tam możesz zakupić oryginalny czarny kawior.

Jak podawać?

Kawior najczęściej podaje się w formie przystawki. Można umieścić go na pieczywie, lecz trzeba pamiętać, że kawioru nie wolno rozsmarowywać. Ziarenka kawioru należy delikatnie wyłożyć. Dodatkiem do kawioru może być schłodzona wódka lub koniak. Według elit najlepszym dodatkiem do czarnego kawioru jest oryginalny szampan. Współcześnie kawior jest podawany na tysiące sposobów, stanowiąc komponent mistrzowskich dzieł kulinarnych na całym świecie.

Dlaczego warto spróbować?

Kawior jest charakterystycznym przysmakiem i jak zostało wcześniej wspomniane – symbolem Rosji. Warto choć raz w życiu spróbować jego unikalnego smaku. Ma on zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Dla jednych stanowi wykwintny dodatek, którego nie może zabraknąć na wystawnym bankiecie. Inni nie przepadają za jego słonawym i lekko rybnym przysmakiem. Kawior jest bogatym źródłem fosforu i sodu, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przez wielu nazywany jest eliksirem młodości, dlatego też znalazł szerokie zastosowanie we współczesnej kosmetologii. Zabiegi z kawiorem są uwielbiane przez celebrytki na całym świecie.