Pizza to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych potraw na całym świecie. Doczekała się nawet swojego międzynarodowego dnia, który wypada 9 lutego. Olbrzymią zaletą pizzy jest przede wszystkim możliwość dodawania do niej przeróżnych składników. Dzięki czemu każdy smakosz może skomponować wersję dla siebie. Dowiedz się, skąd pochodzi pizza i jaka jest jej historia.
Jaka jest historia pizzy?
Wprawdzie wiele starożytnych kultur wypiekało płaskie okrągłe placki, ale źródeł przepisu na dzisiejszą pizzę wypada doszukiwać się we Włoszech.
- W 997 roku – odnotowano tam pierwsze użycie słowa piza (jeszcze z jednym „z”).
- W XVII wieku – pizzę serwowano z dodatkiem bazylii i sera lub z dodatkiem ryby.
- Gdy pomidory przypłynęły do Włoch z Ameryki (po jej odkryciu przez Kolumba), stały się nieodłącznym składnikiem pizzy. Trudno ustalić tu konkretną datę.
- W XVIII wieku – w Neapolu rozpoczyna działalność pierwsza włoska pizzeria.
- W XIX wieku – pizza trafiła do Stanów Zjednoczonych.
Co ciekawe, w północnej części Włoch pizza zyskała popularność dopiero po zakończeniu II wojny światowej. Stało się tak dzięki robotnikom, którzy podróżowali po Półwyspie Apenińskim w poszukiwaniu pracy.
Warto dodać, że przez wieki pizzę uważano za potrawę dla najuboższych. Głównie ze względu na prosty przepis i tanie składniki.
Dziś w XXI wieku pizza przybiera bardzo różne formy, co niejednokrotnie rodzi drobne „konflikty”. Mam na myśli między innymi, wciąż trwający, „spór” pomiędzy zwolennikami i przeciwnikami pizzy z ananasem.
Obecnie w Polsce do klasycznych dodatków serwowanych w restauracjach zalicza się m.in.:
- pomidory, cebule, pieczarki, szynkę, sos pomidorowy (ewentualnie czosnkowy).
Jakie są rodzaje pizzy?
Rodzajów pizzy jest cała masa, bo mamy do czynienia z potrawą, na którą możemy położyć właściwie wszystko, co znajdziemy w lodówce. Prawdopodobnie stąd tak dużo popularność pizzy domowej.
Na ciasto do pizzy – poza klasycznymi składnikami – możemy położyć oliwki, owoce (np. gruszkę), salami czy owoce morza.
Do kultowych stylów pizzy zalicza się głównie.
Pizza Napoletana
To po prosto pizza neapolitańska, czyli absolutna włoska klasyka. Przyrządza się ją ze specjalnej odmiany pomidorów San Marzano, które rosną na południe od wulkanu Wezuwiusz. Obok pomidorów znajdziemy na niej ser mozzarella z mleka bawolic.
Jeśli chodzi o ciasto, konieczna będzie mąka typu 00, woda, sól, drożdże piwne oraz oliwa. Żeby zachować tradycję pizza po neapolitańsku, powinna być wypiekana w piecu opalanym drewnem.
Różne źródła podają nawet konkretne wymiary pizzy neapolitańskiej: grubość nie więcej niż 0,5 centymetra. Ciasto powinno być chrupiące i kruche.
Wyróżnia się trzy podstawowe wersje pizzy neapolitańskiej:
- z pomidorami, mozzarellą, bazylią i oliwą (tzw. Margarita),
- z pomidorami, oregano, czosnkiem i oliwą (tzw. Marinara),
- z pomidorami, mozzarellą z Campanii, bazylią oraz oliwą z pierwszego tłoczenia (tzw. Margarita Extra).
Pizza Sycylijska
Nazywana również Sfincione. Wyróżnia się tym, że zawiera niewiele składników (zazwyczaj oliwki) i jest rodzajem grubego, puszystego ciasta w kształcie kwadratu lub prostokąta. Jeśli dodajemy do niej ser, jest on ukryty pod sosem.
Pizza Capricciosa
To najbogatsza pizza spośród dotychczas opisanych. Składa się z mozzarelli, pieczonej szynki, pieczarek, pomidorów, karczochów, oliwek, bazylii, a w niektórych przypadkach nawet jaj.
Awangardowe style pizzy
Powyżej opisałem klasyczne (włoskie) rodzaje pizzy. Jednak w pizzeriach na całym świecie możemy spotkać wersje odbierające od pierwotnych stylów – nazwałem je awangardowymi.
Są to przede wszystkim pizze serwowane w Stanach Zjednoczonych. Amerykanie zakochali się w pizzy po II wojnie światowej, dzięki czemu dziś możemy mówić o takich rodzajach jak:
- Pizza Nowojorska,
- Pizza Chicagowska,
- Pizza Kalifornijska.
Jeśli masz pomysł na pizzę, bez problemu możesz zrobić ją w domu. W sieci znajdziesz wiele przepisów i porad jak zrobić pizzę. Jak nie masz czasu, możesz skorzystać z usług wielu pizzerii albo wyjść na miasto i wziąć kawałek na wynos.
Dla osób, które nie mają piekarnika, niektóre markety oferują pizzę z patelni. Wystarczy rozgrzać patelnię, położyć gotowe ciasto i dodać składniki. Dla bardziej leniwych pozostają pizze mrożone, które nieraz mogą pozytywnie zaskoczyć ciekawym smakiem.
Choć oczywiście nic nie zastąpi włoskich klasyków przyrządzanych w tradycyjny sposób.
Wszystkiego najsmaczniejszego!
Dowiedz się również, dlaczego warto jeść orzechy.