Jaki powinien być idealny tort weselny, komunijny lub na chrzciny? Ile jest rodzajów bułek? Czy podarowanie paczek dla gości weselnych to dobry pomysł? Na te oraz podobne pytania odpowiadają eksperci z pracowni piekarniczo-cukierniczej. Przeczytaj tekst i dowiedz się, co sprawia, że drożdżówki tej marki, pączki, a nawet zwykły, wydawałoby się, chleb, cieszą się taką popularnością wśród klientów.

Czy torty na Komunię różnią się od tych oferowanych na chrzest lub wesele?

Tort przywędrował do Polski najprawdopodobniej z Włoch i to dosyć dawno temu, wypiek ten znany jest bowiem już od czasów królowej Bony. Co do zasady kwintesencją tortu jest przekładanie nasączanego, wilgotnego ciasta, przeważnie biszkoptowego, kremową masą, której smaki są różne – od tradycyjnej, śmietanowej, poprzez czekoladową, owocową, orzechową, aż po kawową. Czynnikiem, który decyduje o tym, na jaką okazję wypiek będzie się nadawał, jest w głównej mierze przybranie.

W przypadku tortów dziecięcych sprawdzą się motywy bajkowe, koraliki, brokat cukrowy. Tort na chrzest może mieć cukrowego aniołka oraz imię dziecka, ułożone z cukrowych perełek bądź wygrawerowane na tabliczce z czekolady. Z kolei wypiek komunijny zostanie ozdobiony okrągłym opłatkiem z napisem IHS. Możliwości jest wiele, a doświadczony cukiernik będzie w stanie przygotować tort na każdą okazję.

– radzi ekspert z piekarni Karpiel, zajmującej się między innymi produkcją przepysznych tortów, robionych na bazie świeżych owoców, musów, śmietany oraz prawdziwej czekolady. Dzięki niezaprzeczalnym umiejętnościom cukierniczym oraz nietuzinkowej prezencji każdy, sprzedawany produkt spotyka się z zachwytem klientów.

Bułka bułce nierówna

W poprzednim systemie znane były jedynie dwa rodzaje bułek: kajzerka i tak zwana wrocławska, czyli z przedziałkiem. Obecnie konsumenci mają do wyboru naprawdę szeroką gamę tych prostych i jednocześnie przepysznych wypieków: okrągła, cięta, ciabatta, sztangielka, kukiełka. Oferta jest bogata również pod względem użytej do wyrobu mąki. Wyróżnia się bułki pszenne, grahamki, żytnie, wieloziarniste – piekarnie prześcigają się w pomysłach.

Warto spróbować wszystkich rodzajów, niezależnie od osobistych upodobań. Zasada ta dotyczy również innych typów pieczywa.

– podpowiada ekspert z pracowni piekarniczo-cukierniczej, oferującej wiele rodzajów wypieków, w tym także modnego ostatnio chleba orkiszowego.

Paczki dla gości

Chcąc urządzić wesele, należy dopełnić wielu obowiązków. Wybór i zarezerwowanie sali, zadbanie o odpowiedni wystrój czy dobranie menu to tylko niektóre z nich. Bardzo eleganckim i jednocześnie praktycznym pomysłem jest podarowanie gościom na zakończenie zabawy paczek z kilkoma rodzajami ciast oraz odpowiednio dobraną naklejką z podziękowaniem. Dzięki temu zaproszeni weselnicy poczują się wyjątkowo i z jeszcze większą przyjemnością będą powracać wspomnieniami do zabawy, w której uczestniczyli. Produkcją tortów weselnych, słodkich prezentów powitalnych i pożegnalnych paczek dla gości zajmuje się piekarnia Karpiel.