Wyroby garmażeryjne to najczęściej gotowe dania obiadowe, które bez problemu można znaleźć zarówno w małych osiedlowych sklepach, jak i wielkich oraz znanych sieciach hipermarketów. Popularność garmażerii jest olbrzymia. Tysiące Polaków stawia na szybkie w przygotowywaniu potrawy mrożone, które wcale nie muszą być fast foodem – są to bowiem najczęściej dania kuchni polskiej. Niestety utarło się przy tym przekonanie, że wyroby garmażeryjne są niskiej jakości. Czy jest to prawda? Odpowiedź brzmi: nie. Istotne jest jednak to, by produkty spełniały kilka cechy. Podpowiadamy jaką garmażerię warto kupować.

Zwróć uwagę na składniki wyrobów garmażeryjnych

Przy zakupie wyrobów garmażeryjnych należy zawsze zwracać uwagę na to, z jakich składników zostały one przygotowane. Unikać powinno się produktów, które pełne są konserwantów, barwników, aromatów, a także regulatorów kwasowości. Im mniej kwasu octowego (E 260), kwasu cytrynowego (E 330), kwasu mlekowego (E 270) czy też jabłkowego (E 296) w składzie wyrobów garmażeryjnych, tym lepiej. Niestety wielu producentów nie rezygnuje z niezdrowych uszlachetniaczy, ponieważ ich brak znacznie obniża czas trwania terminu ważności produktów. Tym warto się również kierować. Dania gotowe o krótkim okresie ważności nie muszą być gorsze jakościowo. Często są to właśnie wyroby garmażeryjne premium przygotowane ze specjalnie selekcjonowanych naturalnych składników. Czy jednak tylko na skład należy zwracać uwagę?

Każdy powinien również weryfikować ilość wartości odżywczych w danym produkcie gotowym. Jeśli jest to danie obiadowe (500 g), powinno gwarantować osobie dorosłej przynajmniej kilkaset kcal (blisko tysiąca). Zwrócić uwagę warto również na procentowy skład białka, który nie powinien być zbyt niski (około 20%).

Producent i rodzaj dania gotowego mają duże znaczenie

Na jakość wyrobów garmażeryjnych w dużym stopniu wpływają również sami producenci i ich techniki  produkcyjne. Raczej każdy z nas powinien unikać garmażerii importowanej z innych państw w tym z Azji. Dlaczego jest to ważne? Przede wszystkim produkty takie przeszły dłuższy proces transportowy. Mogły zatem ulegać mikroodmrożeniu, które znacznie obniża jakość żywności. Szczególnie dotyczy to najtańszych dań chińskich, meksykańskich czy też indyjskich. Jeśli lubimy gotowe potrawy takiej kuchni, musimy najpierw dobrze poznać ich firmę producencką. Lepiej wybierać te zarejestrowane i działające w Polsce. Takie podmioty oferują jednak głównie klasyczne domowe smaki polskie i staropolskie. To właśnie je warto kupować. Oferta najlepszych producentów składa się z pierogów, klusek, kopytek, uszek, naleśników, krokietów, kulebiaków, pasztecików, pyz, placków ziemniaczanych czy serowych, a także z dań mięsnych z kotletami drobiowymi, pulpetami, kartaczami, gołąbkami czy z kurczakiem w formie de volaile.

Takie dania gotowe oferuje firma ALVIT, która jest potwierdzeniem tego, że wyroby garmażeryjne mogą być pełnowartościowe, zdrowe, świeże i niebywale smaczne. Jest to wynik stawiania na najwyższą klasę produktów, a także wykorzystywania przy produkcji babcinych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Opakowanie tylko w formie hermetycznej 

Większość produktów garmażeryjnych posiada opakowania – luzem sprzedawane mogą być np. pierogi. Rodzaj zamknięcia bardzo wpływa na jakość ostateczną dania czy jego smak. Wyroby garmażeryjne powinny być w 100% szczelne i pakowane hermetycznie. Producenci wybierają również opakowania np. plastikowe, które przechodzą dodatkowe procesy produkcji tak, by nie wyzwalały toksycznych związków.

Opakowanie warto również weryfikować pod kątem opisów. Firmy często stosują chwyty reklamowe, które mogą odwrócić naszą uwagę od wcześniej opisanego składu dań i wartości odżywczych, jakie ono zapewnia. Dla przykładu hasło „100% naturalnej śliwki” w pierogach nie oznacza tego, że produkt pozbawiony jest całkowicie konserwantów. Producent wskazuje bowiem tylko na zastosowanie jednego w pełni naturalnego składnika. Takich zabiegów marketingowych niestety jest znacznie więcej, dlatego warto dbać o własną świadomość konsumencką.