Dbanie o ekologie to nie tylko segregowanie śmieci, inwestowanie w odnawialne źródła energii oraz ograniczanie wykorzystania tworzyw sztucznych, w tym szkodliwych folii. Szczególną uwagę warto zwrócić na zdrową żywność, która powstaje w procesach nieobciążających znacznie środowiska, a mającą olbrzymie znaczenie dla człowieka. Naturalne jedzenie bez konserwantów i innych ulepszaczy to bowiem źródło ważnych dla nas witamin oraz minerałów. Potwierdzają to specjaliści z Olejarni Michała Matysiaka, którzy proponują przemodelować swoją dietę od zmiany kupowanych olejów. Najlepsze z nich to te ekologiczne, a sposób ich powstawania nigdy nie jest przypadkowy.
Oleje z wysokiej klasy produktów
Pierwszą i najważniejszą zasadą produkcji ekologicznych olejów spożywczych, jest dobór właściwych surowców. Mowa oczywiście o roślinach oleistych, które powinny być w uprawiane w ekologiczny sposób, a następnie skrupulatnie selekcjonowane. Specjaliści z Olejarni Michała Matysiaka zdradzają, że produkcja naturalnych olejów to nie tylko nowoczesna technologia i tradycyjna receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie, ale właśnie wysoka jakość wybieranych nasion do produkcji. Liczy się ich odmiana, czystość, dojrzałość, jednorodność, brak uszkodzeń, a nawet moment zbioru i sposób magazynowania.
Ważne jest także to, by w składzie tworzonych olejów nie było żadnych aromatyzerów, sztucznych uszlachetniaczy oraz konserwantów. Tylko wtedy olej z pestek dyni, olej z ostropestu, olej lniany, olej kokosowy, a także rzepakowy, konopny i ten z wiesiołka, można uznać za ekologiczny oraz zdrowy.
Oleje tylko tłoczone na zimno
Nie tylko selekcja roślin oleistych ważna jest przy produkcji olejów ekologicznych. Jak tłumaczą specjaliści z Olejarni Michała Matysiaka, duże znaczenie ma również technologia przerobu. Uzyskiwanie naturalnego płynu o odpowiedniej konsystencji i własnościach odżywczych odbywa się bowiem tylko w ramach tłoczenia na zimno. Nowoczesne maszyny wyposażone są zatem w specjalistyczne systemy chłodzące, dzięki którym olej nie traci swojej jakości na skutek działania wysokiej temperatury. Tłoczenie na zimno wydłuża jednak produkcję płynu, dlatego wielu producentów stosuje gorącą rafinację, uzyskując jednak gorszej jakości wyrób spożywczy. Jeden z techników żywnościowych Olejarni Michała Matysiaka dodaje, że:
Olej tłoczony na zimno to olej surowy, czyli taki, który ma dużą zawartość witamin, składników mineralnych i kwasów tłuszczowych. W porównaniu z olejami rafinowanymi ma on specyficzny zapach oraz smak, dlatego stosowany jest jako dodatek do koktajli, sałatek czy dressingów. Tłoczenie na zimno wydobywa zatem wszystko to, co najlepsze w roślinach oleistych, a spożywanie takie oleju reguluje pracę wątroby i nerek, a także przeciwdziała złemu cholesterolowi. W naszym zakładzie nie stosujemy zatem gorącej rafinacji.
Oleje w szklanych butelkach
By zachować najwyższą świeżość tworzonych olejów, a także, by zabezpieczyć je przed skażeniem niebezpiecznymi związkami z tworzyw sztucznych, najlepsi producenci zamykają złoty płyn w butelkach szklanych. Taki produkt znacznie wyższy jest w swojej jakości od popularnych olejów w opakowaniach plastikowych i jest pierwszym sygnałem dla konsumenta, iż ma on do czynienia z wyrobem spożywczym klasy premium. Z tego słynie właśnie Olejarnia Michała Matysiaka, która proponuje butelki o różnej pojemności i przyjmuje zamówienia od różnych klientów.
O ekologiczne i certyfikowane oleje pytają właściciele hoteli, modnych restauracji, karczm staropolskich, firm cateringowych, domów weselnych, a także zarządcy sklepów ze zdrową żywnością. Coraz częściej naturalnymi olejami zainteresowane są również kierownictwa większych marketów, w których powstają działy z ekologicznym jedzeniem. Olejarnia Michała Matysiaka otwarta jest na propozycje klientów biznesowych, gwarantując nie tylko towar najwyższej jakości, ale też atrakcyjne ceny i logistykę na piątkę z plusem.