Rosnąca popularność diet roślinnych zmusiła wielu producentów żywności do poszerzenia swojej oferty o wyroby wegańskie/wegetariańskie. Obecnie bez trudu można znaleźć je w każdym markecie. Dużym zainteresowaniem konsumentów cieszą się zwłaszcza wegańskie sery żółte, które produkuje się bez wykorzystania chociażby kropli krowiego mleka. Co ciekawe, sery te w niczym nie ustępują tradycyjnym serom żółtym. Co za to odpowiada?
Z czego powstają wegańskie sery żółte?
Żółte sery odgrywają ważną rolę w diecie Polaków. Są wykorzystywane do robienia kanapek, spożywane jako przekąska czy używane do wyrobu pizzy, zapiekanek i innych dań na gorąco. Nic dziwnego, że osoby, które decydują się przejść na dietę wegańską lub wegetariańską, nie chcą rezygnować z ich spożycia. Żółte sery zachwycają delikatnością, miękkością i wyrazistym smakiem. W dużej mierze wynika to z zawartości mleka, które w diecie roślinnej jest przecież zakazane. Jak więc producenci serów wegańskich uzyskują niemalże identyczny smak, kolor, teksturę i wygląd produktu?
Sery wegańskie powstają ze skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej. Dodatek olejów roślinnych zapewnia produktowi określoną wilgotność i jędrność. Podobną rolę spełniają wegańskie dodatki do żywności, takie jak np. Lyckeby CheesApp produkowane przez firmę Culinar Polska. Sprawiają one, że wegańskie sery cechują się takimi samymi właściwościami jak sery stworzone na bazie mleka – mają przyjemną, stabilną konsystencję, równomiernie topią się pod wpływem wyższej temperatury i rozpływają się w ustach.
Jak uzyskuje się wyrazisty smak wegańskich serów żółtych?
Patrząc na skład wegańskich serów żółtych, trudno znaleźć w nim komponenty, które byłyby nośnikami wyrazistego smaku. W końcu skrobie słyną z tego, że pozbawione są smaku i zapachu, co umożliwia ich wszechstronne wykorzystanie w przemyśle spożywczym. Zatem jak to możliwe, że sery wegańskie są takie smaczne? Cała tajemnica tkwi w odpowiednio dobranych przyprawach.
Producenci wegańskich serów żółtych często korzystają z możliwości skomponowania mieszanki przyprawowej dostosowanej do ich indywidualnych potrzeb. Takie usługi świadczy wspomniana już firma Culinar Polska. Doświadczeni technolodzy są w stanie doradzić producentom dobór przypraw i dodatków uszlachetniających w taki sposób, by jak najlepiej wzmacniały one smak każdego wegańskiego wyrobu. Dzięki ich wiedzy i umiejętnościom osoby na diecie roślinnej mogą cieszyć się wyjątkowym smakiem wegańskiego cheddara, goudy czy ementalera.