Choć jeszcze do niedawna były w Polsce niedostępne, to właśnie jesienią i zimą jest idealny sezon na ich przygotowywanie w domowych kuchniach. W bardzo prosty i szybki sposób można na ich bazie stworzyć wyszukane i apetyczne przekąski. Pieczone, prażone czy gotowane kasztany jadalne – bo o nich mowa smakują rewelacyjnie. Sprawdź, jakie mają właściwości. Zainspiruj się przepisami na wyjątkowe potrawy.
Kasztany jadalne – właściwości
W Polsce przez wiele lat uchodziły za wyjątkowy rarytas. Dziś można je zakupić w większości dobrze zaopatrzonych sklepów spożywczych. W świadomości konsumentów i smakoszy najpopularniejszą obecnie formą kasztanów jadalnych jest wersja pieczona. Nasiona przypominające swoim wyglądem orzechy pochodzą z charakterystycznej odmiany kasztanowca. Należy on do rodziny bukowatych i wydaje owoce pokryte brązową oraz cienką skórką, które dojrzewają w październiku i listopadzie.
Podczas sezonu na jadalne kasztany, można je z powodzeniem spożywać na surowo. Po obróbce termicznej są jednak zdecydowanie bardziej lekkostrawne. Przy zakupie produktu warto kierować się kilkoma ważnymi zasadami. Przede wszystkim należy wybrać nieuszkodzoną łupinę bez małych otworów. Unikaj zbyt lekkich orzechów, ponieważ nasiono może być wtedy mało soczyste i niesmaczne. Uważaj również na zapach – powinien być pozbawiony wyczuwalnej pleśni.
Cena kasztanów jadalnych wynosi około 6-10 złotych za 100 gram. Warto więc samodzielnie spróbować tej wyjątkowej przekąski, której smak trudno porównać z czymkolwiek innym. Marony są słodsze od orzechów i mają delikatny oraz miękki miąższ. Nie zawierają glutenu, ale są skarbnicą wielu witamin, minerałów i wartościowych składników odżywczych. Poza tym, że są dość kaloryczne, to ich spożywanie niesie za sobą wiele zaskakujących korzyści m.in. wzmacniają odporność organizmu, spowalniają procesy starzenia czy pomagają obniżyć wysokie ciśnienie.
Przepisy z kasztanami jadalnymi w roli głównej
Od lat kasztany jadalne są wykorzystywane w kuchni na różnorodne sposoby – mogą być pieczone, smażone, gotowane czy prażone. Warto z nich przygotować przecier, zupę czy masę do ciasta. W jesiennym sezonie powinniśmy spożywać młode marony na surowo, dojrzałe okazy zaś to świetna baza do potraw na słodko i słono, jak również składnik bezglutenowej mąki kasztanowej. Oto kilka inspiracji na wyjątkowe wariacje z niezwykłymi orzechami w roli głównej.
Przepis na pieczone kasztany
Zastanawiasz się, jak zrobić pieczone kasztany, które podawane są we Włoszech czy we Francji przez ulicznych sprzedawców? Okazuje się, że tę smaczną przekąskę z łatwością można przygotować w domowych warunkach. Potrzebujesz tylko odpowiednio wybranych nasion i soli.
Na początku należy odpowiednio ponacinać orzechy z wierzchu. Samo nacięcie może przyjąć różnorodne formy, ale musi być dość głębokie – w innym przypadku marony mogą zacząć wybuchać pod wpływem wysokiej temperatury. Następnie wsypujemy je do garnka, dodajemy szczyptę soli i zalewamy wodą. Po 30 minutach wykładamy nasiona na blaszkę i umieszczamy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Na dno urządzenia wykładamy też naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Całość pieczemy przez 20-30 minut. Gotową przekąskę najlepiej podawać na ciepło, ponieważ najłatwiej ją wtedy obrać. Pieczone kasztany jadalne to również idealny dodatek do mięs i drobiu.
Kasztany jadalne na słodko
Orzechowy i lekko słodki smak kasztanów jadalnych sprawia, że świetnie odnajdują się we wszelkiego rodzaju deserach. Doskonale komponują się z czekoladą, karmelem, wanilią czy kardamonem. Przyrządza się na ich bazie różnego rodzaju lody czy kremy. Do przygotowania orzechów w słodkiej wersji potrzebujesz:
- 500 g kasztanów jadalnych,
- 250 ml mleka,
- 100 g cukru (lub innego słodzika),
- 350 ml śmietany kremówki,
- 1 kieliszka dowolnego słodkiego likieru,
- szczypty soli,
- 1 łyżki gorzkiego kakao.
Na początku należy zająć się przygotowaniem kremu z kasztanów jadalnych. W tym celu należy ponacinać orzechy i gotować w osolonej wodzie przez ok. 25 minut. Po tym czasie możemy je odcedzić i obrać z łupin. W kolejnym kroku łączymy nasiona z mlekiem, cukrem oraz solą i gotujemy całość do miękkości. W tym czasie ubijamy śmietanę z odrobiną cukru.
Miękkie kasztany blendujemy lub rozdrabniamy przy użyciu praski do ziemniaków czy maszynki do mielenia. Na koniec dodajemy likier, cynamon oraz kakao i ponownie mielimy. Wymieszaną dokładnie masę umieszczamy w pucharkach i dekorujemy bitą śmietaną. W ten sposób przygotowaliśmy deser na bazie puree z kasztanów jadalnych, znany pod nazwą Mont Blanc.
Wiesz już, jak jeść kasztany jadalne. Pamiętaj, że można na ich bazie przygotować również dżemy, nadzienie do potraw mięsnych czy rozgrzewające w chłodne wieczory zupy. Jeśli poszukujesz przepisów na jesienne potrawy, to sprawdź również przepisy na paprykę faszerowaną.