Dla osób, które nie wyobrażają sobie obiadu bez kawałka mięsa, wyjątkowo istotna powinna być jego świeżość. Mając zaufane miejsce, takie jak Hurtownia Eskudo, która od wielu lat cieszy się sympatią i dobrą opinią odbiorców, nie trzeba się martwić o to, jak wybrać odpowiedni produkt. Jednak co jeśli trzeba zdecydować się samodzielnie w sklepie? Z pomocą ekspertów w branży, podpowiemy kilka przydatnych rad. W przypadku mięsa nie ma miejsca na kompromisy, jeśli chodzi o jego pochodzenie, czy też jakość.
Jak kupić dobre mięso?
Podstawą, od której warto zacząć, jest wybranie dobrego sklepu mięsnego lub hurtowni, takiej jak wspomniana już firma Eskudo. Najlepiej stawiać na miejsca, które samodzielnie produkują swoje wyroby, bądź też takie, gdzie bez problemu można uzyskać informację o ich pochodzeniu. Mając już wybrane odpowiednie źródło, dobrze jest nie bać się i zadawać pytania sprzedawcom. Ich wiedza i doświadczenie może okazać się niezbędna w wybraniu doskonałego kawałka mięsa, który udoskonali obiad.
Mając swoje ulubione gatunki mięsa, najlepiej jest doedukować się na jego temat. Warto wiedzieć na przykład, że łopatka, która pracuje dość intensywnie w trakcie ruchu zwierzęcia, będzie twardszym kawałkiem i sprawdzi się do duszenia. Z kolei na tatar, czy carpaccio zdecydowanie lepsze będą delikatne części, jak chociażby rozbef. Taka wiedza znacznie ułatwi zakupy i sprawi, że będziemy z nich zadowoleni.
Opowiada nam jeden ze specjalistów w dziedzinie produkcji i przygotowania mięs z hurtowni Eskudo.
Użyj wszystkich zmysłów
Najcenniejsze co mamy w przypadku wyboru dobrego mięsa to nasze zmysły. To z ich pomocą, nawet nie posiadając specjalistycznej wiedzy na temat różnych gatunków, jesteśmy w stanie wywnioskować, jaki kawałek w sklepie warto wybrać, a od jakiego trzymać się z daleka.
Po samym wyglądzie mięsa nawet z daleka można rozpoznać już pierwsze oznaki jego świeżości. Jeśli jest blade, sine lub ma przebarwienia, oznaczać to może, że nie jest ono pierwszej jakości i prawdopodobnie spędziło już za ladą jakiś czas. Dla własnego bezpieczeństwa i zdrowia nie należy kupować takiego produktu, a najlepiej opuścić sklep, który oferuje coś takiego swoim klientom.
Podobnie będzie w przypadku zapachu, surowe i świeże mięso w praktyce ma niemal znikomy zapach. Uaktywnia się on dopiero w momencie, gdy zaczynamy jego obróbkę cieplną. Z tego powodu, jeśli kawałek mięsa, który chcemy kupić, wydaje nam się mieć kwaśną woń, absolutnie nie powinno się go spożywać.
Mając już wybrany kawałek mięsa, w domu warto jeszcze sprawdzić go za pomocą dotyku. Z reguły powinno mieć sprężystą formę, absolutnie nie gąbczastą, ani śliską. Jeśli zaobserwujesz takie objawy, najlepiej od razu zwróć lub wyrzuć towar, by uniknąć poważnego zatrucia.