Wylewanie zużytych tłuszczy posmażalniczych do kanalizacji niesie ze sobą bardzo duże ryzyko zanieczyszczenia środowiska i uszkodzenia przyłączy. O wiele lepiej jest podjąć współpracę z firmą profesjonalnie zajmującą się odbiorem olejów i frytury, na przykład Oileco z Warszawy. W jaki sposób są przetwarzane przepracowane tłuszcze i jakie zalety ma to działanie?

Utylizacja tłuszczów w pigułce

Zgodnie z obowiązującym w Polsce olej posmażalniczy i zużytą fryturę należy odpowiednio zutylizować. Dlaczego jest to takie ważne? Takiego produktu nie można wylać do kanalizacji z kilku powodów. Olej mógłby zatkać rury i uniemożliwić oczyszczanie wody, a z uwagi na to, że jest lepki, doprowadzić do korozji i pękania rur. Dlatego w kanalizacji lokalów gastronomicznych zakładane są specjalne separatory, które zbierają zużyte tłuszcze, które następnie są odbierane przez firmy, na przykład  Oileco z Warszawy. Przy odbiorze restauratorom wydawana jest Karta Przekazania Odpadu potwierdzająca odbiór tłuszczów posmażalniczych. Te z kolei są poddawane recyklingowi i zamieniane na biopaliwo lub mieszane z olejami mineralnymi stosowanymi do opalania w piecach centralnego ogrzewania.

Recykling tłuszczów posmażalniczych

Zużyte oleje w większości pochodzą z przemysłu gastronomicznego, kosmetycznego, paszowego i spożywczego. Są odbierane od poszczególnych przedsiębiorstw, utylizowane lub poddawane recyklingowi. Ze zużytych tłuszczów pozyskuje się między innymi surowiec do produkcji biodiesla, smary techniczne lub uwodornione oleje roślinne. Jednak w zużytym tłuszczu posmażalniczym wydobytym z separatorów mogą znajdować się zanieczyszczenia i elementy utrudniające przetworzenie. Usunięciem zajmują się specjalistyczne urządzenia, dzięki którym przepracowany olej może być ponownie wykorzystany. Takie działania i współpraca z firmą odbierającą oleje posmażalnicze niesie dużo korzyści dla gospodarki i środo naturalnego.

Zalety współpracy z firmą odbierającą zużyte tłuszcze

Współpraca z firmą odbierającą zużyte oleje posmażalnicze i zużytą fryturę ma bardzo wiele korzyści. Firma Oileco z Warszawy działa fachowo i sprawnie, dysponując wiedzą na temat odbioru i utylizacji zużytych tłuszczów. Poza tym pracownicy oferują wyczyszczenie separatorów substancji tłuszczowych. Współpraca z taką firmą ma także wiele innych zalet. Restaurator lub właściciel firmy, w której wytwarzane są podczas smażenia oleje, postępuje zgodnie z prawem i może to potwierdzić odpowiednia dokumentacją. Odbiór i utylizacja pozytywnie wpływają na ochronę środowiska, a przetwarzanie tłuszczów zmniejsza koszty produkcji nowych produktów i ilości odpadów. Wymiana oleju ma także znaczący wpływ na jakość potraw i zadowolenie klientów danego lokalu gastronomicznego.