W dzisiejszym świecie coraz więcej jest miejsca dla zdrowego stylu życia, zdrowej diety i etycznych wyborów. Wiele osób decyduje się na przejście na wegetariański i wegański sposób odżywiania, który otwiera przed producentami żywności nowe możliwości. Niezbędne do tego jest poznanie tajników kuchni roślinnej. Jak przygotować smaczne wyroby garmażeryjne dla wegetarian i wegan? Zapraszam do lektury.
Wege czy wegan? Kim jest Twój klient?
Ważne jest dobre dopasowanie menu do potrzeb osób, które są na odmiennych dietach. Same definicje w świecie zagorzałych mięsożerców są różnie interpretowane. Warto wiedzieć więc, że wegetarianie nie jedzą mięsa i produktów mięsnych. Weganie natomiast nie jedzą żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mięsa, nabiału, jajek, często też miodu.
Uwaga na ryby i zupy
Pamiętaj, że ryba to tez jest mięso i, w odróżnieniu od pescarian, wegetarianie nie jedzą także ich. Nazywanie więc pierogów z rybą pierogami wegetariańskimi nie tylko nie jest poprawne, ale też może wywołać u wieloletniego wegetarianina nieświadomego obecności produktów rybnych w daniu problemy żołądkowe. Podobnie sprawa wygląda, jeśli chodzi o zupy. Jeśli zupa jest na wywarze z mięsa, to nawet jeśli jego kawałków fizycznie nie zawiera, nie jest ona wegetariańska. Jeśli chcesz więc przyrządzić rosół dla wegeklienta, powinien to być wyłącznie rosół warzywny. Jest równie pyszny i do tego roślinny.
Dlaczego warto wybierać gotowe wyroby garmażeryjne?
Jeśli wybierzesz odpowiednią firmę, masz pewność, że zamówisz dla swoich klientów najlepsze możliwe produkty. Wieloletnie receptury, niestosowanie konserwantów i chemicznych ulepszaczy smaku, naturalne produkty – to najważniejsze zalety domowej kuchni, przeniesionej na poziom biznesowy, czyli garmażerki.
Przyprawy kluczem do idealnego smaku
Podobnie, jak potrawy mięsne, także te roślinne wymagają odpowiedniego przyprawienia. Bardzo często można znaleźć źle doprawione wegetrariańskie dania. Wystarczy prażona cebulka, czosnek, curry, czy indyjska masala, żeby wzbogacić danie wegańskie o cudowny aromat i z niesmacznej przekąski stworzyć wykwintne danie.
Dodatki do przygotowywania dań wegańskich
Mleko roślinne, na przykład kokosowe idealnie zabieli sos, a po dodaniu skórki z cytryny, zyska posmak tajski. Posypany prażonymi płatkami migdałów zyska nie tylko na smaku, ale stanie się też bardziej pożywny. Pierogi z soczewicy z dodatkiem curry i płatków drożdżowych przywiodą na myśl indyjskie, orientalne dania.
Dla kogo wegegarmażerka?
Wiele firm garmażeryjnych poszerza swoją ofertę o coraz większą gamę produktów niezawierających mięsa. Jedną z nich jest firma Alvit Wyroby Garmażeryjne. Jeśli więc nie chcesz w swojej restauracji sam przygotowywać dań wege, a chciałbyś je mieć w menu- warto skorzystać z profesjonalnej wiedzy. Coraz więcej jest też wegetariańskich i wegańskich dzieci- warto więc skorzystać z usług zewnętrznych i zamówić wyroby garmażeryjne do szkół i przedszkoli. Także zaopatrzenie sklepów ze zdrowymi artykułami wegetraiańskimi można kupić w hurtowni garmażeryjnej, gdzie znajduje się szeroki wybór gotowych wyrobów wege.