Chlebek bananowy to klasyczny wypiek, który swoje korzenie ma w Ameryce. 23 lutego obchodzi się nawet jego święto zwane Narodowym Dniem Chleba Bananowego. Recepta na jego przygotowanie pojawiła się już w 1933 roku. Przepis prawie dwadzieścia lat później zawierał dojrzałe banany, masło, cukier, pszenną mąkę, jajka, sól i proszek do pieczenia. Obecnie do wyboru jest wersja tradycyjna, wegańska lub bezglutenowa.
Jak zrobić banana bread? Przepisy
Przepis na chlebek bananowy wymaga dojrzałych bananów np. bio (mogą być pełne lub rozgniecione widelcem – ok. 350 g), pszennej mąki (240 g), kostki masła (70 g), jajka, cukru (130 g), odrobiny soli i sody oczyszczonej. Do zrobienia bananowego chleba przygotuj tłuszcz, tartą bułkę oraz foremkę do pieczenia. Do popularnego wypieku najlepiej sprawdzi się keksówka (np. 9,25 cm x 7 cm). Na początku wymieszaj ze sobą suche składniki, czyli sodę oczyszczoną i mąkę. Całość przesiej, a potem odłóż. Następnie ręcznie lub za pomocą miksera rozmieszaj roztopione masło ze zmiażdżonymi owocami. Dodaj cukier, wanilię i roztrzepane jajko. Dołącz do tych elementów mąkę z sodą i trochę posól.
Gotowe ciasto bananowe wymieszaj drewnianą łyżką lub widelcem. Bananowy chlebek umieść w keksówce. Wcześniej rozprowadź na niej masło i posyp krawędzie oraz spód mąką. Piecz wszystko przez ok. 60 min w temp. 170°C. Na koniec wyjmij i pozostaw do ostudzenia. Do ozdobienia bananowego wypieku można wykorzystać żywność ekologiczną np. bakalie, rodzynki czy orzechy.
Ciekawą opcją jest chlebek bananowy z tłuszczem np. kokosowym lub na żurawinie. Ciasto bananowe na oleju z żurawiną zrobisz z brązowego cukru (pół szklanki), mąki (2 szklanek), jajek (2 sztuk), bananów (3 sztuk), mleka (3 łyżek), proszku do pieczenia (1,5 łyżeczki), rozdrobnionych orzechów laskowych (100 g), oleju (pół szklanki) oraz z dodatkiem suszonej żurawiny (150 g). Cały proces rozpocznij od utarcia jajek z olejem i cukrem. Następnie rozgnieć owoce, a potem dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dołącz mąkę połączoną z resztą i rozgniecione banany. Wlej mleko i dosyp orzechów i żurawiny. Wymieszaj, a potem piecz w temp. 190°C. Następnie wyjmij bananowy bochenek i pozostaw na kratce, aż ostygnie.
Ciasto bananowe fit
Do zrobienia chlebka bananowego fit nie trzeba wielu składników. Wystarczą produkty takie jak: jajko, dojrzałe banany (3 sztuki), pszenna pełnoziarnista mąka (100 g), soda oczyszczona (mała łyżeczka) oraz odrobina popularnych przypraw np. soli, cynamonu, imbiru oraz 2 łyżki miodu. W tym celu zmieszaj wszystkie składniki np. blenderem. Po powstaniu gładkiej masy piecz całość przez ok. 40 min w temp. 180°C. Odczekaj, aż zdrowy wypiek owocowy ostygnie i spożywaj go np. na śniadanie czy w formie przekąski pomiędzy innymi posiłkami.
Co ciekawe, można równie łatwo przygotować wegański chlebek bananowy. Dodatkowa liczba bananów zastąpi brak jajek i mleka. Zamiennikiem może być mus jabłkowy lub siemię lniane. Osoby nietolerujące glutenu także mogą go spożywać. Chleb na bazie bananów może się stać jednym ze składników diety bezglutenowej. Bananowy chlebek bezglutenowy można zrobić, zamieniając pszenną mąkę na ryż, kokosy lub płatki owsiane.
Sposób przechowywania
Bananowy wypiek zwykle zachowuje świeżość przez trzy dni. Powinien być w tym czasie przechowywany w temperaturze pokojowej. Najlepiej owinąć go spożywczą folią. Może być również zabierany w podróż np. na wycieczkę. Z miodem, owocami czy orzechami w wersji fit lub klasycznej sprawdzi się na śniadanie oraz drobną przekąskę na co dzień.