Guacamole jest meksykańskim sosem, przyrządzanym już przez Azteków, setki lat temu. Jest niezwykle prostym, a przy tym bardzo smacznym dodatkiem, który możemy swobodnie stosować z wieloma daniami i przekąskami. Jest modyfikowane na różne sposoby, przez najróżniejsze kuchnie z całego świata. Poniżej przedstawiamy dwie opcje przygotowania guacamole – bardziej klasyczny i taki zdecydowanie z polskim stylu.
Jak zrobić guacamole?
Klasyczne guacamole
- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżki soku z limonki
- sól do smaku
Najprostszy, podstawowy przepis na guacamole składa się z bardzo niewielkiej ilości składników i wymaga jedynie podstawowego przygotowania, dzięki czemu jest idealnym dodatkiem do podania na imprezie, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu, który moglibyśmy poświęcić na przygotowanie jedzenia. Aby je podać, wystarczy zgnieść awokado za pomocą widelca (to wymaganie konieczne – do prawdziwego guacamole owoc nie powinien być zblendowany), skropić sokiem z limonki w celu zachowania koloru i dodania smaku, oraz doprawić solą.
Oczywiście do klasycznego guacamole można dodać jeszcze więcej składników, które jeszcze bardziej wzbogacą smak i sprawią, że dodatek ten będzie smakował Meksykiem. Wszystkie z nich są bardzo proste i z pewnością kupimy je w lokalnym sklepie spożywczym. Jednym z nich jest kolendra, nieodzowna w potrawach tej kuchni, jednak nie przez wszystkich lubiana. Możemy również wzbogacić je o posiekane w drobną kosteczkę czerwoną paprykę, pomidory oraz cebulę.
Guacamole z jajkiem
- 3 ugotowane jajka
- 1/2 małego ząbka czosnku
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka oliwy extra virgin
- 3 łyżki listków kolendry
- opcjonalnie 1 - 2 łyżeczki majonezu
Można sprzeczać się, czy taką pastę z awokado i jajka można właściwie nazwać jeszcze guacamole, ale ten dodatek niewątpliwie stał się podstawą do jej przygotowania. Pasta jajeczna w takiej formie jest zarówno dobrym pomysłem dla tych, którzy chcieliby umieścić w niej nieco nowych smaków, jak i dla tych, którzy chcieliby zjeść guacamole w nieco pożywniejszej formie.
Aby przygotować taką pastę, w pierwszej kolejności należy ugotować jajka na twardo. Ugotowane, obrać ze skorupki, a następnie pokroić na bardzo drobną kostkę. Później obrać awokado, je również pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki albo cytryny i wymieszać z jajkiem. To należy w następnej kolejności przyprawić pieprzem oraz startym czosnkiem i dodać oliwy. Pastę na koniec należy zgnieść widelcem, aby połączyć wszystkie składniki.
W taki sposób przygotowana pasta nada się idealnie na kanapki i tosty, a dzięki jajkom będzie to posiłek nieco pożywniejszy, niż gdybyśmy użyli samego awokado. Taką przekąskę mogą również spożywać osoby stosujące dietę ketogeniczna.
Do czego możemy użyć guacamole?
Guacamole to dodatek bardzo uniwersalny. Możemy stosować je na przykład jako dip do chipsów z tortilli, ale również do kanapek, burrito, tortilli, quesadilli czy totopos. Oczywiście, zawsze mamy też możliwość samodzielnego eksperymentowania i testowania, do jakiej jeszcze potrawy się nada. W gruncie rzeczy, dzięki swojemu delikatnemu, maślanemu smakowi nada się do przełamania niemal każdego smaku.