Orzeszki ziemne solone lub z cukrem służą jako smaczna przekąska. Dodawanie ich do masła i smarowanie nim tostów lub kanapek sięga zdecydowanie daleko poza Amerykę. To doskonałe urozmaicenie codziennych śniadań, jak również deserów. Składnik ciastek, naleśników czy ciast można kupić lub przygotować samodzielnie. Jak go zatem zrobić i do czego zastosować?
Historia masła orzechowego w skrócie
Twórcą masła orzechowego jest Kanadyjczyk Marcellus Gilmore Edson. Jego odkrycie datowane na początek XIX wieku polegało na opracowaniu specjalnego procesu. Metoda prażenia i mielenia orzeszków ziemnych sprowadzała się do uzyskania konsystencji przypominającej roztwór. Spopularyzował je natomiast lekarz John Harvey Kellog, odpowiedzialny m.in. za sukces płatków śniadaniowych. Jego firma była pierwszą, która zajęła się produkcją tego specjału na skalę światową. Z początku mogły sobie na niego pozwolić tylko osoby zamożne. Wzrost wytwarzania i zmniejszenie cen zwiększyły popyt, a produkt dotarł w końcu również do Polski. Od tej pory można go spotkać w wielu polskich domach.
Przepis na domowe masło orzechowe
Przepis na masło orzechowe wymaga zastosowania 400 g orzeszków ziemnych do kupienia w supermarkecie. W celu prażenia orzeszków przełóż je na patelnię. Poczekaj, aż się zarumienią. Możesz je też ułożyć na blasze do pieczenia. Piecz, mieszając przez maks. 10 min w temp. 180°C. Odczekaj, aż ostygną i przenieś do blendera. Miksuj. Trik: Efekt „crunchy”, czyli śladowych ilości orzechów uzyskasz, odkładając na bok w trakcie miksowania ok. 1/3 orzeszków. Zakończ, kiedy powstanie olej i jednolita masa. Posyp solą lub cukrem pudrem. Dodaj pozostałe orzechy i wymieszaj. Gotowy produkt umieść w słoiku. Przechowuj w lodówce.
Orzechowe ciasteczka
Do zrobienia ciastek z masłem orzechowym przydadzą się:
- Masło: 200 g,
- Brązowy cukier: 1 i ½ szklanki,
- Masło orzechowe (lub krem z orzechów 100%): 250 g,
- Jajka: 2 sztuki,
- Czekolada: 100 g,
- Soda i proszek do pieczenia: po 1 łyżeczce.
Przemieść ocukrzone i miękkie masło do miski. Zmiksuj wszystko i dodaj krem z orzechów i jaja. Dalej miksuj. Wymieszaj mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Pokrój drobno czekoladę i dodaj do masy na ciasto z masłem orzechowym. Umieść wszystko na blasze wyłożonej papierem. Ukształtuj z masy kulki. Możesz użyć gałkownicy do lodów. Piecz w temp. 180°C przez 20 min. Odczekaj, aż ciastka ostygną. Smacznego!
Brownie z masłem orzechowym
Lista składników na ciasto zawiera: gorzką czekoladę (200 g), masło (150 g), pszenną mąkę (100 g), cukier (300 g), kakao (50 g), cukier waniliowy (2 łyżeczki), solone masło z orzechów (150 g) oraz 4 jajka. Wyłóż formę papierem do pieczenia i nagrzewaj w temp. maks. 185°C. Posiekaj czekoladę i wymieszaj z masłem w misce nad wrzącą wodą. Mieszaj, aż się wszystko rozpuści i odstaw do ostygnięcia. Kakao wymieszaj z mąką, a do gorącej czekolady dodaj oba rodzaje cukru. Roztrzep, wybij jaja i dalej miksuj. Do masy z czekolady dołącz zmieszaną z kakao mąkę. Przelej wszystko do formy i rozprowadź. Następnie włóż do piekarnika i piecz przez ok. 25 min. Wyjmij. Pozostaw do ostudzenia, a potem włóż do lodówki. Wskazówka: Podawaj np. z gorącym Pumpkin Spice Latte!
Domowej roboty sernik
Na dno sernika z masłem orzechowym przygotuj: mielone daktyle (100 g), wiórki kokosowe (50 g), mąkę gryczaną, pszenną lub jaglaną (120 g), olej kokosowy (3 duże łyżki), mleczko z kokosa (70 ml), a do wyboru syrop z agawy, cukier kokosowy lub trzcinowy (70 ml) po maks. 2 łyżki. Na masę uszykuj: ser (750 g), śmietankę 36% lub mleczko kokosowe (100 ml), jaja (5 sztuk), masło z orzechów (150 g), cukier trzcinowy lub kokosowy (2/3 szklanki), mąkę ziemniaczaną (2 łyżki) oraz zmielony kardamon (½ łyżeczki) i cynamon (2/3 łyżeczki). Na polewę przygotuj: śmietankę 36% lub mleczko kokosowe (50 ml) oraz gorzką czekoladę (maks. 60 g). Do dekoracji przydadzą się migdały.
Przygotowanie w 3 krokach:
- Wlej do miski olej kokosowy. Dodaj daktyle i zmiksuj. Dołącz wiórki kokosowe. Ponownie zamieszaj, wsyp mąkę i uzupełnij mleczkiem z kokosa i cukrem. Mieszaj, a następnie gotową masę włóż do tortownicy, na której został rozmieszczony papier do pieczenia. Wstaw następnie do piekarnika i piecz przez maks. 15 min w temp. 200°C.
- Umieść w misce ser i zmiksuj. Dodawaj kolejne jajka, mieszając mikserem, aż się połączą. Ocukrz i dołącz masło z orzechów. Wymieszaj i wlej mleczko kokosowe i przesianą mąkę. Połącz z przyprawami. Wylej formę na już upieczony spód, równo rozmieść i włóż do piekarnika. Ustaw na pieczenie w temp. 180°C na 20 min. Potem piecz przez 50 min w temp. 140°C. Wyjmij gotowy sernik i pozostaw do ochłodzenia.
- Wlej do garnuszka mleczko kokosowe. Zagotuj. Zdejmij następnie z ognia. Dodaj rozkruszoną czekoladę i wymieszaj, aż do roztopienia. Czekoladową polewą ozdób ciasto. Udekoruj migdałami, a potem odłóż do lodówki.
Gotowe do spożycia!