Ryba po grecku to jedna z klasycznych potraw, bez których nie potrafimy wyobrazić sobie żadnej wigilii. Jest daniem, którym możemy się zajadać jeszcze długo po świętach, nie trzeba też szykować jej na ostatnią chwilę, jako że na zimno jest równie smaczna co na ciepło. Z poniższego artykułu dowiecie się, jak przyrządzić pyszną rybę po grecku.
Jakie są składniki na rybę po grecku?
Karp, kutia, ryba po grecku – te dania nieodmiennie pojawiają się na naszych świątecznych stołach podczas wigilijnych kolacji w całej Polsce. Oczywiście, te potrawy różnią się między sobą w zależności od tego, w jakim miejscu Polski się znajdujemy. Musi być ich dwanaście, a wiele z nich jest rozpoznawalna dla nas wszystkich. Ryba po grecku jest jednym z najpopularniejszych dań, którym zajadamy się nie tylko podczas Świąt Bożego Narodzenia, ale często jeszcze długo po nich.
Udaj się do sklepu spożywczego po składniki na rybę po grecku, czyli:
- 800 gramów filetów białej ryby, mrożonych lub świeżych,
- ½ kg marchewki,
- 150 gramów pietruszki,
- 100 gram selera,
- 1 duża cebula,
- biała część małego pora,
- 3 szklaki wrzącej wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 ziela angielskie,
- 1 listek laurowy,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki bazylii,
- ½ łyżeczki oregano,
- 1 mały słoiczek (100 g) koncentratu pomidorowego,
- olej roślinny do smażenia,
- natka pietruszki do dekoracji.
Jak przyrządzić rybę po grecku?
1. Jeśli wybraliśmy mrożone ryby, aby przygotować rybę po grecku, w pierwszej kolejności musimy je rozmrozić, a następnie dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Kiedy zostaną już osuszone, powinniśmy ją pokroić na kawałki w takiej wielkości, w jakiej chcemy później mieć naszą potrawę. Następnie, należy posypać rybę solą i pieprzem i odłożyć na jakiś czas.
2. W następnej kolejności zajmijmy się warzywami. Dokładnie myjemy i obieramy marchewkę, pietruszkę i selera, a potem ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywa przekładamy następnie do garnka i zalewamy je wrzącą, posoloną wodą. Warzywa do ryby po grecku musimy gotować przez około 15-20 minut, pod koniec dodając ziele angielskie i liść laurowy. Nie zapomnijmy o pozostawieniu uchylonej pokrywy garnka.
3. Następnie przygotujmy do smażenia cebulę i pora i zeszklijmy je na oleju. Potem do nich dodajmy ugotowane warzywa oraz część warzywnego wywaru wymieszanego z koncentratem pomidorowym i doprawmy pozostałymi przyprawami: solą, pieprzem, papryką, bazylią i oregano.
4. Kiedy nasze warzywa będą już gotowe, powinniśmy zająć się rybą. Obtoczmy poszczególne kawałki w mące i usmażmy. Chcemy, żeby nabrała złotego koloru. Wyłóżmy rybę na szklane lub ceramiczne naczynie i połóżmy na niej przygotowane warzywa.
5. Gotową rybę po grecku odstawmy do lodówki, najlepiej dzień wcześniej, aby wszystkie smaki zdążyły się przegryźć.