Zapiekanka makaronowa to świetny pomysł na prosty, smaczny i sycący obiad. W dodatku jest bardzo prosta i relatywnie szybka w przyrządzeniu. Idealnie nada się na szybki posiłek, kiedy tak naprawdę nie chce nam się gotować. W dodatku możemy przyrządzić ją na wiele różnych sposobów, dzięki czemu możemy wielokrotnie po nią sięgać, zanim nam się znudzi. Kilka pomysłów na nią przedstawiamy poniżej. Smacznego!
Jak przyrządzić zapiekankę makaronową?
Podstawa przygotowania zapiekanki makaronowej jest zawsze bardzo podobna. W pierwszej kolejności powinniśmy ugotować makaron al dente, a następnie dodać do niego pozostałe składniki i upiec całość. Większość potrzebnych składników znajdziemy już w naszej kuchni, a jeśli nie - wystrczy szybka wycieczka do sklepu spożywczego. Prezentujemy różne opcje na wykonanie tego prostego dania.
Zapiekanka makaronowa z szynką i serem
- 100 g szynki
- 1 mała cebula
- 200 g makaronu rurek
- 200 ml śmietany 18%
- 100 g żółtego sera
- jajko
Zapiekanka makaronowa z szynką to bardzo proste i niedrogie danie, które każdy może przyrządzić. Wystarczy podsmażyć pokrojoną w paski szynkę wraz z posiekaną cebulą. Ugotowany makaron umieść następnie w naczyniu żaroodpornym, na nim ułóż połowę sera, szynkę i cebulę. Zalej go śmietaną wymieszaną z jajkiem i posyp pozostałym serem. Zapiekankę owiń folią aluminiową i piecz przez 45 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
- 1 opakowanie makaronu
- 1 średnia pierś z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 cebula
- 1 opakowanie mieszanki warzyw mrożonych: brokuł, kalafior i marchew albo zblanszowane świeże warzywa
- pół pęczka zielonej natki pietruszki
- 3 garście startego sera do posypania
- 3 łyżki oleju
- pół szklanki śmietany 12%
- 4-5 ząbków czosnku
- przyprawy, sól, pieprz
Przygotowując zapiekankę makaronową z kurczakiem, zacznij od pokrojenia i przyprawienia kurczaka. Przysmaż go na łyżce oliwy, po czym odłóż go na osobny talerz. Następnie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodając pod koniec smażenia pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Dodaj cukinię i paprykę i smaż do uzyskania przez nie miękkości. Dodaj pomidory, przypraw i zagotuj. Wymieszaj warzywa z kurczakiem i makaron, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Przykryj i piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Wegetariańska zapiekanka makaronowa
- 200 g makaronu świderki
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 1 łyżka masła
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 300 g cukinii
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1/4 bakłażana lub 4 pieczarki
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 150 g żółtego sera do zapiekania
- sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano
- świeży tymianek lub bazylia
Aby przygotować zapiekankę makaronową z warzywami, zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj do niej starty czosnek, łyżkę oliwy i pokrojone warzywa. Dopraw je solą, pieprzem i oregano, dodaj masło i smaż warzywa przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj pomidory w puszki i zagotuj. Dodaj do nich ugotowany al dente makaron i przełóż całość do naczynia żaroodpornego. Posyp startym serem i piecz przez 25 minut w 180 stopniach.
Zapiekanka makaronowa na słodko
- 3 szklanki krótkiego ugotowanego makaronu
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki startego żółtego sera
- 3 szklanki kwaśnych jabłek pokrojonych w cieniutkie plasterki
- 8 ugotowanych suszonych śliwek pokrojonych w paseczki
- szczypta soli
- szczypta mielonych goździków
- 3 łyżki cukru
- masło do formy
Mocno nasmaruj naczynie żaroodporne masłem i włóż do niego wszystkie składniki. Przykryj i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie odkryj i piecz przez następne 10-15 minut.