Rogaliki krucho-drożdżowe czy tradycyjne należą do najpopularniejszych domowych wypieków. Mogą mieć różnorodne nadzienie – dżem, marmoladę, czekoladę czy ser. Posypane cukrem pudrem lub nie stanowią doskonały pomysł na słodkie drugie śniadanie. Oto proste przepisy na drożdżowe rogale. Jak się je zawija i kształtuje? Czy ciasto drożdżowe można odświeżyć?
Rogaliki drożdżowe z marmoladą
Do ich zrobienia wymagane są: masło lub margaryna – ½ kostki, drożdże - 3 dag, cukier – 3 łyżki, ciepłe mleko – ¼ szklanki, mąka – 2 szklanki, 2 jajka i odrobina soli. Na lukier niezbędne będą śmietana i cukier puder. Nie powinno też zabraknąć marmolady. Rozpuszczone pół kostki masła musi być miękkie. Następnie wlewa się do kubka odpowiednią ilość mleka oraz 2 łyżki cukru. Dodaje się do tego drożdże i miesza. Wszystko się odstawia. Potem wsypuje się do miski 2 szklanki mąki oraz sól, jajko, masło, cukier oraz przygotowane wcześniej drożdże. Wymiesza się i formuje. Po wyrośnięciu masy umieszcza się na stolnicy i kształtuje. Rozwałkowuje i przecina np. nożem na pół. Następnie na ćwiartki, które przecina się znów na pół. Piekarnik nagrzewa się do 180°C, a blachę wykłada się specjalnym papierem. Następnie kształtuje się rogaliki, przy tym umieszczając nadzienie na końcówkach trójkątów. Na koniec nakłada się na nie roztrzepane jajko. Powinny się podczas pieczenia przez maks. 20 min (temp. ok. 180°C ) nieco zarumienić. Ostatnim etapem jest zrobienie lukru. Wsypuje się ok. 4 łyżki cukru pudru i zalewa 1 łyżką śmietany. Następnie miesza się aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Rogale z serem
Miękkie, puszyste i pyszne rogaliki drożdżowe z serem przygotujesz z następujących składników:
- Mąki pszennej: 3 i ½ szklanki,
- Mleka: 1 i ¼ szklanki,
- Roztopionego masła: 100 g
- Drożdży: 20 g,
- Jajek: 2 sztuk,
- Cukru: 5 łyżek,
- Odrobiny soli.
Do wykonania farszu potrzebne będą: twaróg (250 g), żółtko, cukier puder (3 łyżki) oraz szczypta cynamonu. W podobny sposób tworzy się drożdżowe rogaliki z dżemem. Do ich przygotowania stosuje się cukier waniliowy (32 g) oraz dżem lub konfiturę. Ciasto można wyrobić mikserem.
Jak zawijać maślane rogaliki?
Zawijanie maślanych rogalików nie jest wcale skomplikowane. Nacina się lekko rogalik przy trójkącie znajdującym się przy podstawie. W trakcie kształtowana należy go rozłożyć. W ten sposób nadzienie się nie wydostanie. Pozwala na to dokładne dociśnięcie poszczególnych warstw masy. Tak samo trzeba postępować w przypadku rogali drożdżowych, jak i kruchych. Ich łatwe sklejenie umożliwi rozsmarowanie na nich artykułów spożywczych. Najlepiej do tego użyć białka, wody bądź mleka. Trzeba przy tym uważać na twarde i kruszące się ciasto. Lepiej nie przesadzać z nadmiarem nadzienia.
Metody odświeżania drożdży i innych wyrobów piekarskich
Pączki, bułeczki i inne wyroby powstałe na bazie drożdży można odświeżyć po kilku dniach. Muszą być jednak schowane w folii lub innym opakowaniu. Dzięki temu nie utracą wilgotności. W tym celu pokrywa się masłem lub papierem do pieczenia blachę. Na niej umieszcza się wybrany wyrób. Całość wstawia się do rozgrzanego piekarnika. Najlepiej odczekać ok. 15 min. Niewskazane jest mieszanie różnych rodzajów ciasta drożdżowego, gdyż zapachy mogą się zmieszać. Po wyjęciu i ostudzeniu posypuje się je cukrem pudrem. Ważne, aby odświeżony wypiek spożyć jeszcze tego samego dnia. Inaczej sczerstwieje.