Zdarza się, że mrożenie niektórych produktów jest najlepszą metodą na uniknięcie marnowania żywności lub świetnym sposobem na korzystanie z warzyw i owoców poza sezonem. Mrożenie nie jest skomplikowane, a przede wszystkim pozwala zachować istotne wartości odżywcze zamrażanej żywności. Jednak nie wszystkie rzeczy nadają się do mrożenia. Jakich produktów nie powinno się mrozić? Odpowiadamy poniżej.
Jakie są zasady mrożenia żywności?
Zamrażanie produktów jest powszechnie uważane za najlepszy sposób utrwalania żywności. Mięso, niektóre owoce i warzywa, sery, grzyby, a nawet słodycze i chleb dobrze znoszą ujemną temperaturę. Niedojedzona zupa lub niektóre potrawy (np. pierogi, kluski śląskie czy uszka) mogą być znacznie dłużej świeże dzięki obróbce termicznej. Zamrażanie w temperaturze poniżej -20 stopni Celsjusza uznaje się za najodpowiedniejsze dla żywności.
Oczywiście żywność w zamrażalce może leżeć przez określony czas. Na przykład mięso jest zdatne do spożycia nawet po kilku miesiącach. Jednak warto pamiętać, że do zamrożenia nadaje się tylko mięso wcześniej niezamrażane – tę zasadę warto stosować także do innych produktów. Na przykład ryb, które można jeść bez obaw po ok. 4 miesiącach po odpowiednim zamrożeniu.
Czy warzywa mrożone są zdrowe?
Wielu konsumentów zastanawia się, czy mrożonki są zdrowe lub, czy mrożonki mimo znacznie ujemnej temperatury po czasie zachowują swoje witaminy i składniki mineralne. Według specjalistów mrożone owoce i warzywa zachowują dużą część swoich witamin i innych wartości odżywczych po obróbce termicznej. Często mrożonki okazują się znacznie bardziej pożyteczne dla naszego organizmu niż popularne obecnie suplementy diety. W dodatku posiadają niezastąpione walory smakowe, o czym warto pamiętać.
Jakich produktów nie można mrozić?
Mimo wielu zalet mrożenie nie dla wszystkich produktów okazuje się korzystne. Dotyczy to głównie żywność, która pod wpływem temperatury zmienia konsystencję, pozbywa się wartości odżywczych lub traci swój pierwotny (właściwy) smak.
Wspomnieliśmy powyżej, że zamrażanie dobrze znoszą warzywa i owoce, jednak nie dotyczy to wszystkich przypadków. Nie zaleca się wkładania do zamrażalnika tych warzyw i owoców, które mają dużą zawartość wody, czyli np. ogórka, kiwi, grejpfruta, pomarańczy, banana czy winogrona. Podobną zasadę powinno się stosować do produktów z wysoką zawartością tłuszczu (np. majonez, śmietana, sery).
O ile samodzielnie ryba bez problemu nadaje się do zamrożenia, to w połączeniu z ryżem czy makaronem nie jest już tak kolorowo. Po wyjęciu z zamrażalki zazwyczaj rozmięka i z całej apetycznej potrawy robi się papka. Nie najlepiej się dzieje również z obiadami z dodatkiem ziemniaków.
Czy można ponownie mrozić produkty?
Bardzo ważną zasadą dotyczącą konserwowania żywność jest fakt, że nie powinno się ponownie mrozić już wcześniej zamrożonych produktów, ponieważ podczas procesu rozmrażania i zwiększania temperatury drobnoustroje (bakterie, wirusy) rozmnażają się w ekspresowym tempie. Ponowne zamrożenie na przykład mięsa jest możliwe dopiero po pieczeniu lub gotowaniu. Warto dodać, że ponownie zamrożone produkty w znacznym stopniu tracą swoje wartości odżywcze.
W gwoli ścisłości: należy pamiętać również, że potrawy, które straciły swoją świeżość, po wrzuceniu do zamrażalnika już jej nie odzyskają. Dlatego nie ma sensu mrozić nadpsutego obiadu, czy podgniłych owoców, wówczas znaczne obniżenie temperatury nic już nie zmieni.
Kończąc, nie ma wątpliwości, że mrożenie to świetny sposób na wszechobecny w naszych czasach problem marnowania żywności. Jednak aby było to dla nas metoda bezpieczna i smaczna, warto trzymać się podstawowych zasad utrwalania.