Rzadko spotykane owoce to doskonały sposób na wzbogacenie codziennej diety. Wiele z nich odznacza się nie tylko wyjątkowymi walorami smakowymi, ale także bogactwem witamin i składników odżywczych. Dawniej niedostępne i tajemnicze, dziś powszechnie występują w polskich sklepach z warzywami. W poniższym artykule odpowiemy na pytanie, które egotyczne owoce warto wybrać.

Dlaczego warto wybrać egzotyczne owoce?

Odkrywanie nowych smaków to doskonały sposób na odbywanie dalekich podróży i poznawania nowych kultur. Coraz popularniejsze mango to bogate źródło witaminy C, która stymuluje naturalne procesy regeneracyjne oraz wzmacnia odporność organizmu. Dodatkowo zawartość wit. A i E korzystnie wpłynie na nasz wzrok oraz stan cery.

Mówiąc o owocach egzotycznych, nie można zapomnieć o granacie, czyli doskonałym źródle kwasów organicznych, żelaza, wit. C, wapnia, potasu i fosforu. Jego pestki mogą być spożywane zarówno na surowo, jak i w formie zdrowego soku. Jeśli zależy Ci natomiast na wzbogaceniu diety beta-karotenem i witaminami z grupy B postaw na orzeźwiającą markuje!

Najwyższej jakości owoce i warzywa bogate w witaminy i drogocenne składniki odżywcze dostępne są w ofercie sklepu Zielono Mi Warzywa i owoce. Znajdziesz tam zarówno sezonowe polskie produkty od sprawdzonych dostawców, jak i herbaty oraz kawy na wagę.

Jak wykorzystać owoce egzotyczne w codziennym gotowaniu?

Dokładnie w taki sam sposób jak krajowe składniki. Owoce egzotyczne sprawdzą się zarówno w roli składnika ciast, deserów lodowych, sałatek owocowych oraz jako samodzielny posiłek. Popularny chutney z mango to indyjski gęsty sos na bazie tego owocu, który doskonale pasuje do mięsa i ryby. Możesz wykorzystać go zarówno jako dodatek do zimnych potraw, jak i wzbogacenie dań wegetariańskich.

Pestki granatu natomiast wykorzystaj jako element lekkiej wiosennej sałatki. Zrobisz z nich także pyszny sok, który dodasz do swojego ulubionego smoothie. Te drobne kuleczki to przy tym ciekawy sposób na udekorowanie każdego dania z mięsa lub imprezowej przekąski.