Jabłka są zdecydowanie najpopularniejszymi owocami w naszym kraju. Nic w tym dziwnego – doskonale smakują, a jednocześnie stanowią cenne źródło witamin i minerałów, takich jak witamina C, kwas foliowy, magnez i potas. Są świetnym dodatkiem nie tylko do deserów, ale również do wytrawnych potraw; na przykład do pieczonego mięsa. Ponadto, na rynku dostępnych jest wiele odmian jabłek, dzięki czemu każdy jest w stanie znaleźć coś dla siebie. 

Najpopularniejsze odmiany jabłek

Poszczególne odmiany jabłek różnią się smakiem, wielkością i kolorem, a nawet wartościami odżywczymi. To sprawia, że mogą lepiej lub gorzej komponować się z różnymi daniami. Warto zatem zapoznać się z ich charakterystyką. W naszym kraju największą popularnością cieszą się takie odmiany, jak: 

  • Gala – jabłka średniej lub małej wielkości. Posiadają gładką, lekko błyszczącą skórkę. Wyróżniają się przede wszystkim bardzo słodkim smakiem, dlatego są doskonałe do spożycia na surowo. Pochodzą z Nowej Zelandii; 
  • Szampion – są to jabłka czeskiego pochodzenia. Mają lekko wydłużony kształt i słodko-kwaśny smak. Możemy je rozpoznać także po żółto-czerwonej skórce. Będą odpowiednie do spożywania bezpośredniego lub do przygotowywania przetworów; 
  • Ligol – duże lub bardzo duże owoce z soczystym miąższem. To odmiana wyhodowana w Polsce. Wyróżnia się także jaskrawoczerwonym rumieńcem po nasłonecznionej stronie;
  • Jonagored – są to jabłka średnie lub duże o czerwonym zabarwieniu. Posiadają bardzo smaczny, słodko-kwaśny miąższ. Możemy jeść je na surowo, lecz nadadzą się także do pieczenia, gotowania, smażenia, a nawet mrożenia;
  • Golden Delicious – to odmiana przypadkowo odkryta w USA. Wyróżnia się zielono-żółtym zabarwieniem. Posiada intensywny smak i zapach, będzie zatem idealna do deserów i przetworów. 

Warto próbować różnych odmian jabłek i wprowadzić te owoce do codziennej diety. Jak zostało wspomniane, doskonale działają one na nasz organizm. Ponadto, Polska jest jednym z największych producentów jabłek na świecie. Mamy więc łatwy dostęp do tych owoców i możemy delektować się nimi o każdej porze roku. 

Jabłka ze sprawdzonego źródła

Warto także zwrócić szczególną uwagę na producenta jabłek. Owoce z polskich, ekologicznych upraw cieszą się dużą popularnością. Renomowani producenci, przykładowo hurtownia owoców Witamina, dbają o to, aby jabłka cechowały się najwyższą zdrowotnością i jakością, a jednocześnie optymalnym wybarwieniem, jędrnym miąższem i twardą skórką. Ponadto, wspomniana firma posiada wszelkie niezbędne certyfikaty, a owoce są badane na obecność pestycydów.