Jabłka są zdecydowanie najpopularniejszymi owocami w naszym kraju. Nic w tym dziwnego – doskonale smakują, a jednocześnie stanowią cenne źródło witamin i minerałów, takich jak witamina C, kwas foliowy, magnez i potas. Są świetnym dodatkiem nie tylko do deserów, ale również do wytrawnych potraw; na przykład do pieczonego mięsa. Ponadto, na rynku dostępnych jest wiele odmian jabłek, dzięki czemu każdy jest w stanie znaleźć coś dla siebie.
Najpopularniejsze odmiany jabłek
Poszczególne odmiany jabłek różnią się smakiem, wielkością i kolorem, a nawet wartościami odżywczymi. To sprawia, że mogą lepiej lub gorzej komponować się z różnymi daniami. Warto zatem zapoznać się z ich charakterystyką. W naszym kraju największą popularnością cieszą się takie odmiany, jak:- Gala – jabłka średniej lub małej wielkości. Posiadają gładką, lekko błyszczącą skórkę. Wyróżniają się przede wszystkim bardzo słodkim smakiem, dlatego są doskonałe do spożycia na surowo. Pochodzą z Nowej Zelandii;
- Szampion – są to jabłka czeskiego pochodzenia. Mają lekko wydłużony kształt i słodko-kwaśny smak. Możemy je rozpoznać także po żółto-czerwonej skórce. Będą odpowiednie do spożywania bezpośredniego lub do przygotowywania przetworów;
- Ligol – duże lub bardzo duże owoce z soczystym miąższem. To odmiana wyhodowana w Polsce. Wyróżnia się także jaskrawoczerwonym rumieńcem po nasłonecznionej stronie;
- Jonagored – są to jabłka średnie lub duże o czerwonym zabarwieniu. Posiadają bardzo smaczny, słodko-kwaśny miąższ. Możemy jeść je na surowo, lecz nadadzą się także do pieczenia, gotowania, smażenia, a nawet mrożenia;
- Golden Delicious – to odmiana przypadkowo odkryta w USA. Wyróżnia się zielono-żółtym zabarwieniem. Posiada intensywny smak i zapach, będzie zatem idealna do deserów i przetworów.
Warto próbować różnych odmian jabłek i wprowadzić te owoce do codziennej diety. Jak zostało wspomniane, doskonale działają one na nasz organizm. Ponadto, Polska jest jednym z największych producentów jabłek na świecie. Mamy więc łatwy dostęp do tych owoców i możemy delektować się nimi o każdej porze roku.