Choć można spotkać się z opiniami na temat tego, że podczas diety odchudzającej trzeba całkowicie wyeliminować z posiłków pieczywo, to fakt ten dotyczy jedynie jego jasnej odmiany. Wszyscy ci, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów oraz zadbaniu o stan swojego organizmu, bez obaw mogą rozkoszować się smakiem pieczywa ciemnego. Co konkretnie warto o nim wiedzieć?
Czym charakteryzuje się pieczywo ciemne?
Z pewnością warto zacząć od sprawy, na którą wyjątkową uwagę zwracają profesjonalni dietetycy. Najbardziej charakterystyczną cechą pieczywa ciemnego jest bardzo korzystny indeks glikemiczny, którego wartość może być nawet dwukrotnie niższa niż w przypadku pieczywa jasnego. Ciemny chleb jest również znakomitym źródłem witamin, a w szczególności tych z grupy B, które bezpośrednio opowiadają za wygląd naszych włosów i paznokci, a także za należyte funkcjonowanie układu nerwowego. Błonnik zawarty w pieczywie ciemnym usprawnia pracę jelit, obniża poziom cholesterolu i spowalnia wchłanianie cukru.
Regularne spożywanie ciemnego pieczywa stanowi również najlepszą gwarancję długiego uczucia sytości. Sprawia to, że prawdopodobieństwo sięgnięcia do lodówki po niekoniecznie zdrowe przekąski znacząco maleje. Wbrew powszechnie panującej opinii ciemny chleb nie musi odstawać od pieczywa jasnego pod kątem smaku. Trzeba jedynie zadbać o wybór wysokiej jakości produktów, co niestety nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Gdzie zatem ich szukać?
Gdzie kupować ciemne pieczywo?
W marketach wielkopowierzchniowych z łatwością można dostrzec półki uginające się pod ciężarem ułożonych na nich produktów. Jeżeli jednak weźmie się do ręki chleb i przeczyta jego skład, rzeczywistość okazuje się jednak znacznie mniej przyjemna. Dlaczego? Otóż dlatego, że bardzo często spotykaną praktyką jest barwienie pieczywa jasnego poprzez wykorzystanie np. karmelu. Produkt taki nie ma nic wspólnego ze zdrowym pieczywem ciemnym. Jest jednak tańszy, co dla niektórych klientów wciąż stanowi bardzo istotny czynnik. Jak zatem nie dać się nabrać?