Pewne potrawy wigilijne, jak na przykład barszcz z uszkami, znajdą się absolutnie na każdym świątecznym stole. Jest jednak wiele dań zapomnianych albo regionalnych, nieznanych większości z nas. W poniższym artykule prezentujemy przepisy na kilka nietypowych świątecznych potraw, którymi z pewnością mile zaskoczymy rodzinę podczas wigilijnej kolacji.
Jak przyrządzić nietypowe potrawy wigilijne?
Zupa migdałowa
- 200 g migdałów słodkich
- 6 migdałów gorzkich
- 200 g rodzynek
- 2 litry mleka
- 100 g ryżu
- 5–6 łyżek cukru
- sól
Zupa migdałowa to nietypowe świąteczne dane, które posłuży jako świetna przystawka lub deser. Aby ją przygotować, ugotuj ryż na sypko i umyj rodzynki w ciepłej wodzie. Obrane migdały (możesz kupić je obrane w sklepie spożywczym lub obrad samodzielnie) posiekaj i utrzyj z cukrem oraz kilkoma łyżkami mleka. Do tak powstałej masy dodaj resztę mleka i gotuj przez 15 minut. Zupę przecedź, dodaj rodzynki i ryż.
Wigilijne kluski z makiem
Składniki na kluski:
- 3 szklanki mąki
- 3 jajka
- ok. 1/4 szklanki wody
- szczypta soli
Składniki na masę makową:
- 100 g maku
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki masła
- kilka kropli aromatu migdałowego
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka posiekanych orzechów
- 1 łyżka rodzynek
To oryginalne wigilijne danie zacznij przyrządzać od klusek. Z mąki, jajek i wody zagnieć twarde ciasto i potnij na grube paski. Ugotuj je w posolonej wodzie. Następnie przygotuj masę makową. Zacznij od gotowania oczyszczonego maku przez 10 minut. Następnie, utrzyj go w makutrze lub przepuść przez maszynkę do mięsa. Smaż go na maśle, wraz z bakaliami, aromatem i miodem. Podaj z kluskami.
Kulebiak z kapustą i grzybami
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 50 g masła lub oleju
- 40 g suszonych grzybów
- 500 g kiszonej kapusty
- sól
- pieprz
- listek laurowy
- ziele angielskie
- 2 łyżeczki kminku
- 1 łyżka majeranku
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 żółtko
Aby przyrządzić tą niecodzienną świąteczną potrawę najpierw wyrób ciasto drożdżowe i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie przygotuj nadzienie grzybowe. W tym celu suszone grzyby wraz z liściem laurowym i zielem angielskim zalej szklanką gorącej wody. Dodaj kapustę i gotuj do miękkości przez około 30 minut. Dodaj kminek i majeranek, wyjmij nadzienie na deskę i je posiekaj. Zeszklij cebulę i dodaj ją do nadzienia.
Na wyrobione ciasto połóż nadzienie i zwiń je w roladę, a następnie pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piecz przez około 40 minut w 180 stopniach.
Zupa rybna z karpia
- karp
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1 kawałek selera
- 1 kawałek pora
- 1 średniej wielkości cebula
- 3 ziemniaki
- sól
- śmietana 18% do zupy
- 2,5 l wody
Wyfiletuj karpia. Wszystkie jego elementy pozostałe po tym procesie wrzuć do garnka z wodą, wraz z jarzynami, solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Po ugotowaniu wywaru przecedź go i pokrój jarzyny. Włóż do niego filety z karpia i gotuj przez następne 10-15 minut. Po tym czasie wyjmij z wywaru rybę, wrzuć pokrojone jarzyny i ziemniaki, gotuj do ich miękkości. Dopraw, włóż rybę z powrotem, na ostanie 2-3 minuty gotowania.