Pewne potrawy wigilijne, jak na przykład barszcz z uszkami, znajdą się absolutnie na każdym świątecznym stole. Jest jednak wiele dań zapomnianych albo regionalnych, nieznanych większości z nas. W poniższym artykule prezentujemy przepisy na kilka nietypowych świątecznych potraw, którymi z pewnością mile zaskoczymy rodzinę podczas wigilijnej kolacji.

Jak przyrządzić nietypowe potrawy wigilijne?

Zupa migdałowa

  • 200 g migdałów słodkich
  • 6 migdałów gorzkich
  • 200 g rodzynek
  • 2 litry mleka
  • 100 g ryżu
  • 5–6 łyżek cukru
  • sól

Zupa migdałowa to nietypowe świąteczne dane, które posłuży jako świetna przystawka lub deser. Aby ją przygotować, ugotuj ryż na sypko i umyj rodzynki w ciepłej wodzie. Obrane migdały (możesz kupić je obrane w sklepie spożywczym lub obrad samodzielnie) posiekaj i utrzyj z cukrem oraz kilkoma łyżkami mleka. Do tak powstałej masy dodaj resztę mleka i gotuj przez 15 minut. Zupę przecedź, dodaj rodzynki i ryż.

Wigilijne kluski z makiem

Składniki na kluski:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • ok. 1/4 szklanki wody
  • szczypta soli

Składniki na masę makową:

  • 100 g maku
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki masła
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka posiekanych orzechów
  • 1 łyżka rodzynek

To oryginalne wigilijne danie zacznij przyrządzać od klusek. Z mąki, jajek i wody zagnieć twarde ciasto i potnij na grube paski. Ugotuj je w posolonej wodzie. Następnie przygotuj masę makową. Zacznij od gotowania oczyszczonego maku przez 10 minut. Następnie, utrzyj go w makutrze lub przepuść przez maszynkę do mięsa. Smaż go na maśle, wraz z bakaliami, aromatem i miodem. Podaj z kluskami.

Kulebiak z kapustą i grzybami

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 50 g masła lub oleju
  • 40 g suszonych grzybów
  • 500 g kiszonej kapusty
  • sól
  • pieprz
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 żółtko

Aby przyrządzić tą niecodzienną świąteczną potrawę najpierw wyrób ciasto drożdżowe i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.  Następnie przygotuj nadzienie grzybowe. W tym celu suszone grzyby wraz z liściem laurowym i zielem angielskim zalej szklanką gorącej wody. Dodaj kapustę i gotuj do miękkości przez około 30 minut. Dodaj kminek i majeranek, wyjmij nadzienie na deskę i je posiekaj. Zeszklij cebulę i dodaj ją do nadzienia.

Na wyrobione ciasto połóż nadzienie i zwiń je w roladę, a następnie pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piecz przez około 40 minut w  180 stopniach.

Zupa rybna z karpia

  • karp
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 kawałek selera
  • 1 kawałek pora
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3 ziemniaki
  • sól
  • śmietana 18% do zupy
  • 2,5 l wody

Wyfiletuj karpia. Wszystkie jego elementy pozostałe po tym procesie wrzuć do garnka z wodą, wraz z jarzynami, solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Po ugotowaniu wywaru przecedź go i pokrój jarzyny. Włóż do niego filety z karpia i gotuj przez następne 10-15 minut. Po tym czasie wyjmij z wywaru rybę, wrzuć pokrojone jarzyny i ziemniaki, gotuj do ich miękkości. Dopraw, włóż rybę z powrotem, na ostanie 2-3 minuty gotowania.