Woda to jeden z najważniejszych elementów niezbędnych do życia żywym organizmom. Stanowi ona większość ludzkiego ciała, dlatego jej uzupełnianie jest bardzo ważne. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 2003 roku, w Polsce dostępne są cztery rodzaje wody butelkowanej. Należą do nich woda mineralna, źródłowa, stołowa oraz inne rodzaje wód zdrowotnych. Czym się one od siebie różnią?
Naturalna woda mineralna – co warto o niej wiedzieć?
Woda mineralna, jak sama nazwa wskazuje, wyróżnia się dużą zawartością składników mineralnych. Zwykle jest ich ponad 500 mg/l. Wysoka zawartość minerałów sprawia, że taka woda dobrze gasi pragnienie, a do tego dostarcza do ciała m.in. wapń, magnez oraz sód. Należy podkreślić, że składniki znajdujące się w wodach mineralnych są łatwo wchłaniane przez człowieka, dlatego taka woda powinna być uzupełnieniem diety.
Sprzedawcy oferują rozmaite rodzaje wód mineralnych. Zaliczamy do nich wody wysokozmineralizowane i średniozmineralizowane. Te pierwsze mają w każdym litrze wody ponad 1500 mg składników mineralnych, natomiast te drugie od 500 do 1500 mg. Woda wysokozmineralizowana, którą oferuje m.in. hurtownia Woda w Butelce ze Śremu w województwie wielkopolskim, zalecana jest osobom, które chcą uzupełnić niedobór pierwiastków, a także zmagającym się z zaparciami. Duża zawartość minerałów chroni również przed nadciśnieniem, miażdżycą oraz osteoporozą, aczkolwiek niewskazane jest zbyt częste jej picie, ponieważ nadmierna ilość składników mineralnych w organizmie może być szkodząca.
Czym wyróżnia się naturalna woda źródlana?
Woda źródlana to obok mineralnej najpopularniejszy rodzaj butelkowanej wody. Przez wiele osób uznawana jest za bardzo zdrową, ponieważ zwykle kojarzymy ją ze źródłami wody, które są czyste. W rzeczywistości źródlana woda zawiera niewielkie ilości minerałów. Zwykle ich zawartość określa się w przedziale od 150 do 500 mg/l. To oznacza, że w naturalnej wodzie źródlanej jest mniej minerałów niż w wodzie mineralnej, a co za tym idzie, ma ona mniejszą wartość zdrowotną. To jednak nie znaczy, że jest gorsza. Dla niektórych osób wręcz przeciwnie. Po wodę źródlaną powinny sięgać osoby z nadciśnieniem. Ponadto rodzice powinni podawać ją niemowlakom. Naturalnej wody źródlanej nie powinny pić kobiety w ciąży, ponieważ wypłukuje ona minerały odżywcze z ciała.
Czym są wody stołowe?
Trzeci najbardziej znany typ wody butelkowanej, z jakim możemy spotkać się w sklepach, jest woda stołowa. Tego typu woda stanowi połączenie wody źródlanej z wodą mineralną albo dodanie do źródlanej wody soli mineralnych, które zawierają minimum jeden ze składników mających znaczenie fizjologiczne. Mowa tu przede wszystkim o sodzie, wapniu, magnezie, a także chlorkach, wodorowęglanach i siarczanach.
Woda stołowa ma zbliżone właściwości do wody wysokozmineralizowanej. W związku z tym wskazania do jej spożycia są niemalże identyczne. Po taką wodę powinny sięgać osoby pracujące fizycznie, a także sportowcy i osoby narażone na duży stres. Wód stołowych nie można podawać niemowlętom, aczkolwiek podczas zajęć ruchowych mogą ją spożywać, by uzupełniły składniki mineralne.