Papryczki chilli dodają potrawom wyrazistości, ostrego smaku i koloru. Oprócz walorów smakowych mają też wiele właściwości zdrowotnych. Kapsaicyna znajdująca się w papryce chilli ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Chroni m.in. przed otyłością, nadciśnieniem i pomaga w walce z nowotworami. Sprawdź, jakie jeszcze są właściwości papryki chilli i dlaczego warto ją jeść.
Czy papryczka chilli jest zdrowa?
Przyprawy, które stosujemy na co dzień w kuchni, przede wszystkim wzbogacają smak potraw. Niewiele osób jednak wie, że przyprawy te mają także mnóstwo właściwości zdrowotnych. Wynika to z zawartości w nich leczniczych substancji i składników odżywczych. Jednym z takich produktów jest uwielbiana przez zwolenników pikantnego jedzenia papryczka chilli. Ostre papryczki zawierają kapsaicynę, która odpowiada właśnie za pikantny smak, ale słynie też z dobroczynnego oddziaływania na nasze zdrowie.
Jakie są lecznicze właściwości papryki chilli?
Papryczka chilli oprócz wspomnianej kapsaicyny jest też bogata w witaminę C i inne składniki odżywcze, takie jak witamina A, K i B6, potas, żelazo i magnez. Badania przeprowadzone przez naukowców wykazały, że spożywanie papryczek chilli obniża śmiertelność, a więc przedłuża nasze życie. Warto więc stosować ten produkt w swojej kuchni, co nie oznacza, że należy spożywać wyłącznie ostre potrawy. Bardzo ważny jest umiar, który wraz z różnorodnością są podstawą zdrowej, zbilansowanej diety. Dlaczego więc warto jeść papryczkę chilli?
- Chroni przed otyłością – papryka chilli wpływa na metabolizm i masę ciała. Chilli ma dobry wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej, a więc wspomaga odchudzanie. Kapsaicyna podnosi temperaturę ciała i wydziela do układu krwionośnego adrenalinę. To zaś przyspiesza tempo przemiany materii i przyczynia się do szybszego spalania kalorii. Poza tym kapsaicyna zwiększa uczucie sytości, dzięki czemu mniej jemy.
- Działa przeciwzakrzepowo – poprawia krążenie krwi i zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi, które mogą prowadzić do zatorów w układzie krążenia. Według badań regularne spożywanie papryczki chilli sprzyja oczyszczaniu naczyń krwionośnych z zakrzepów i zapobiega występowaniu chorób układu krążenia.
- Obniża poziom cholesterolu – kapsaicyna, włączona do codziennej diety, skutecznie obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów i działa korzystnie na serce.
- Chroni przed cukrzycą – jedzenie ostrych papryczek pomaga też w zapobieganiu rozwoju cukrzycy, obniżając poziom insuliny we krwi.
- Korzystnie wpływa na układ pokarmowy – chilli zapewnia prawidłową pracę jelit, ma działanie bakteriobójcze i łagodzące dla przewodu pokarmowego.
- Przeciwdziała nowotworom – kapsaicyna ma także właściwości antyrakowe. Podczas badań okazało się, że odnajduje ona komórki rakowe i niszczy ich mitochondria, zapobiegając ich podziałom.
- Przynosi ulgę w przeziębieniu – ostra papryczka chilli oczyszcza też górne drogi oddechowe w trakcie infekcji. Aktywny składnik chilli działa wykrztuśnie, a więc pomaga rozpuścić i wydalić flegmę, która zalega w zatokach czy oskrzelach. Oczyszcza błony śluzowe i likwiduje ich opuchliznę. Ponadto chilli działa rozgrzewająco, a ostra przyprawa taka jak pieprz kajeński to dobry środek napotny.
- Wzmacnia odporność organizmu – zawartość witaminy C regeneruje i wspomaga odporność. Cenne składniki odżywiają organizm i działają antyoksydacyjnie.
- Działa przeciwzapalnie - kapsaicyna pomaga leczyć stany zapalne i łagodzić ból np. związany z zapaleniem stawów, ale też spowodowany infekcjami wewnętrznymi czy bakteryjnymi zapaleniami skóry.
Zastosowanie papryczki chilli w kuchni
Jak więc się okazuje, papryka chilli ma wiele właściwości zdrowotnych. Wykazuje m.in. działanie antybakteryjne, przeciwcukrzycowe, antynowotworowe czy przeciwzapalne. Co ciekawe, ostre papryczki chilli zwiększają również wydzielanie endorfin, a więc ich spożywanie może poprawić nam nastrój. Warto więc od czasu do czasu jeść pikantne potrawy.
Papryczka chilli ma wiele odmian i może występować w różnej postaci np. w formie sproszkowanej przyprawy lub jako składnik ostrego sosu tabasco. Najwięcej składników odżywczych ma jednak świeża papryka chili. Warto dodawać ją do sałatek, past, sosów czy nawet kanapek. Można przyrządzić z niej pyszne potrawy takie jak np. chili con carne, jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Świetnym pomysłem są też marynowane papryczki chilli, po które można sięgnąć w każdej chwili, gdy tylko najdzie nas na nie ochota.