Mięso oraz wyroby mięsne dostarczają niezbędnych makroskładników każdemu organizmowi. Rezygnując z jego spożywania narażasz się na niedobory pełnowartościowego białka, a także witaminy B12, która ma fundamentalne znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Dowiedz się, na jaki rodzaj mięsa warto postawić oraz dlaczego nie powinno się wykluczać go ze diety!

Dlaczego warto jeść mięso?

Mięso jako jeden z niewielu pokarmów dostarcza pełnowartościowego białka oraz żelaza. Wegetarianie oraz weganie, którzy rezygnują z jego spożywania narażeni są na rozwój niedokrwistości oraz innych niedoborów składników mineralnych. Dietetycy zalecają spożywanie głównie białego mięsa, do którego zalicza się:

  • indyk
  • kurczak
  • cielęcina
  • królik

Natomiast do mięs czerwonych zalicza się wieprzowinę, wołowinę, baraninę oraz koninę/

Białe mięso uważane jest za zdrowsze ze względu na mniejszą ilość tłuszczy, a tym samym większą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest ono szczególnie polecane osobom na diecie, a także tym, które zmagają się z wysokim poziomem cholesterolu oraz trójglicerydów.

Jeżeli chodzi o wędliny to również warto uwzględniać je w swojej diecie, jednak warunkiem jest ich pochodzenie oraz naturalny skład. Nie warto kupować tanich wędlin, które w swoim składzie zawierają sporo szkodliwych substancji i ulepszaczy. Napakowaną chemicznymi substancjami szynkę poznasz między innymi po błyszczącym wyglądzie oraz dziurkach. Decydując się na zakup wędlin warto wybrać wędliny ekologiczne, które produkowane są z wysokiej jakości mięsa, a co najważniejsze ich skład jest krótki i naturalny.

Gdzie kupić dobrej jakości mięso?

Do wyboru masz co najmniej kilka miejsc, w tym markety, sklepy spożywcze, sklepy z wędlinami oraz stoiska w centrach handlowych. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup mięsa oraz wyrobów mięsnych w sklepie z wędlinami, który działa w Twoim regionie. Tylko w takim miejscy otrzymasz wysokiej jakości naturalne wyroby mięsne. Jedną z takich firm jest Sklep Dziesięć Deko. W ich ofercie znajdziesz wszystkie gatunki mięsa, począwszy od jagnięciny, po wołowinę oraz ekologiczne wędliny. Firma w swoim asortymencie posiada również kurczaka zagrodowego, którego chów odbywa się bez udziału antybiotyków oraz nie jest genetycznie modyfikowany. Takie mięso można bez obaw podawać nawet dzieciom.

Wybierają wędliny oraz mięso masz prawo do uzyskania informacji na temat jego pochodzenia oraz składu. Jeżeli zależy Ci zatem na wysokiej jakości tych produktów, zapytaj sprzedawcę o etykiety.