Wołowina to gatunek mięsa, który przez wiele lat nie cieszył się dobrą opinią wśród polskich konsumentów. Od pewnego czasu branża masarska notuje jednak zwiększone zapotrzebowanie na czerwone mięso, które jest cennym źródłem żelaza, białka oraz witaminy B12. Jeżeli chcesz włączyć je w swoją codzienną dietę, sprawdź, na co zwracać uwagę sięgając po produkty ze sklepowych półek. Jak ustrzec się przed mięsem niskiej jakości i zbilansować dietę?

Wskazówki eksperta: po czym poznać dobrą wołowinę?  

Jeżeli chcesz, aby spożywane przez Ciebie mięso zawierało pełnię wartości odżywczych, sięgaj po produkty ze sprawdzonej ubojni. Jak wskazuje masarz z Kojs, bydło o dobrej wartości rzeźnej posiada dobrze rozwiniętą część zadnią i grzbietową, oraz wymagany stosunek zawartości mięsa do tłuszczu. Najbardziej pożądane są tusze wołowe o cienkiej okrywie tłuszczowej oraz umiarkowanym przetłuszczeniu międzymięśniowym i śródmięśniowym. Wysoka zawartość tłuszczu znacząco obniża walory smakowe mięsa, które po obróbce termicznej powinno być kruche i soczyste. Kolejną kwestią jest szybkość przygotowania – najwyższej klasy mięso nie wymaga zastosowania polepszaczy smaku ani innych dodatków, aby zachwycić podniebienie. Wybieraj zatem produkty, które nadają się do szybkiego przyrządzenia.

Mięso wołowe – jak wygląda selekcja wołowiny w ubojniach?

Biorąc pod uwagę wartości odżywcze wołowina cieszy się dużą popularnością wśród konsumentów. 

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów starannie selekcjonujemy mięso, tak aby nie było twarde, łykowate czy wodniste. Wysokiej jakości wołowina ma delikatną strukturę i niewielką ilość tkanki łącznej, dzięki czemu po upieczeniu jest soczysta i krucha. Bardzo istotną kwestią są małe straty podczas obróbki termicznej – mówi specjalista z ubojni Kojs. 

Renomowane ubojnie oferują wyłącznie odżywcze mięso poddane chemicznym analizom, które umożliwiają uzyskanie rzetelnych danych na temat składu i właściwości produktu.