Nieustannie trwa dyskusja, czy owoce mrożone mają te same wartości odżywcze, co owoce świeże? Czy warzywa nie tracą smaku po zamrożeniu? Dzięki rozwojowi technologii dziś szybko i sprawnie możemy zamrozić duże partie produktów. Jakie mają zastosowanie mrożone owoce i warzywa? Jak przebiega proces mrożenia i po co się go przeprowadza?

Najwięcej składników odżywczych czerpiemy ze świeżych warzyw i owoców, jednak mamy ograniczony czas ich konsumpcji. Rozwój technologii mrożenia produktów spożywczych pozwala firmom jak LST-Polska zabezpieczać duże partie owoców i warzyw, które mogą być później wykorzystywane choćby w gastronomii. Świeżo zerwane owoce i warzywa poprzez ich sortowanie, transport i dostarczenie do miejsca docelowego np. sklepu tracą w tym procesie witaminy i substancje odżywcze. Zamrożenie ich tuż po zebraniu znacznie zwiększa zawartość substancji odżywczej, która porównywana jest do ilości znajdywanej w świeżym produkcie.

Technologia mrożenia- na czym polega?

Nasza firma wykorzystuje tunele mrozielnicze, które pozwalają na obróbkę 11 ton surowca na godzinę. W pracy używamy również komory do wstępnego schładzania towaru, która pozwala ograniczyć uszkodzenia delikatnych owoców jak maliny. Przyjmowany surowiec jest ważony oraz myty. Wszystkie produkty są przebierane i sortowane, za pomocą różnych sortowników dostosowanych do konkretnego surowca. Dzięki nim możemy ustawić określone programy, które odrzucą owoce i warzywa niespełniające wymogów klienta, co do koloru, rozmiaru, czy struktury. Takie dzielnie produktu gwarantuje wybór najlepszych jakościowo owoców i warzyw. Następnie surowiec jest osuszany i zamrażany. Oferujemy również usługę przepakowywania produktów sypkich, a klienci mogą wybierać rodzaj opakowania, folii wykorzystanej do jego produkcji czy gramaturę. Możliwe jest naklejenie etykiety z danymi dotyczącymi produktu jak data przydatności do spożycia, logo producenta, waga i charakterystyka produktu. Na specjalne życzenie oferujemy również usługę ręcznego pakowania maliny, która ze względu na swoją strukturę o wiele lepiej znosi tego rodzaju obróbkę. Produkty głęboko mrożone można przechowywać na terenie naszego zakładu w okresie styczeń- czerwiec lub zamówić transport mrożonek we wskazane miejsce.

Jakość mrożonego produktu

Im szybciej zamrozimy surowiec, tym lepsza będzie jego jakość po rozmrożeniu. Ważne jest również przestrzeganie wszystkich zasad i norm podczas jego produkcji i mrożenia. W naszym zakładzie można mrozić owoce całe, na przecier/dżem lub odsorty na przecier, lub tłuczenie np. truskawki, maliny, poziomki, rabarbar, mieszanki owoców, jagody, czarne i czerwone porzeczki, jeżyny, aronię, borówkę, żurawinę i bez. Można również mrozić pieczarki w plastrach lub kruszone. Wszystkie produkty zachowują wartościowe witaminy oraz mikroelementy, a ich smak po rozmrożeniu nie ustępuje świeżym owocom i warzywom. Tego rodzaju produkty transportujemy do sklepów, restauracji, piekarni, lodziarni oraz barów.