Kuchenka gazowa w Twojej restauracji odmówiła posłuszeństwa? Lista możliwych przyczyn awarii jest bardzo długa. Nie z każdą usterką można poradzić sobie na własną rękę. Kiedy warto poprosić o pomoc fachowca i dlaczego? Jakie części zwykle wymagają naprawy? Co zrobić, by uniknąć problemów z działaniem wspomnianego sprzętu? Na te i inne pytania odpowiadają fachowcy z firmy Syntra.
Co najczęściej psuje się w kuchence gazowej?
Jednym z najbardziej awaryjnych elementów kuchenek gazowych są palniki. Często generują zbyt słaby płomień albo w ogóle się nie zapalają. Co jest przyczyną przywołanych usterek? Na ogół odpowiadają za nie nieczystości zalegające w rurkach doprowadzających gaz. Teoretycznie wystarczy usunąć zanieczyszczenia, by pozbyć się problemu. W praktyce bywa to jednak bardzo trudne, nierzadko wręcz niemożliwe. Dlatego zwykle jedynym wyjściem z opisanej sytuacji staje się wymiana zabrudzonego komponentu na nowy model. Warto jednak zauważyć, że nie tylko zapchana dysza może być powodem, dla którego palniki odmawiają posłuszeństwa. Jak podkreśla ekspert z firmy Syntra:
Prezentowane wyżej „objawy” daje również uszkodzony generator iskry, niesprawny iskrownik lub zepsute wiązki zapalaczy. By postawić właściwą „diagnozę” trzeba rozkręcić kuchenkę i wykorzystać specjalistyczne przyrządy do dokonania odpowiednich pomiarów. Przed podjęciem jakichkolwiek działań należy zadbać o swoje bezpieczeństwo i na czas przeprowadzania wspomnianych prac odciąć dopływ prądu do domowej instalacji elektrycznej.
Jak zminimalizować ryzyko awarii? W tym przypadku największe znaczenie ma konsekwencja i regularne mycie urządzenia. Niemniej istotne jest okresowe serwisowanie sprzętu gastronomicznego. Pamiętaj o jednej bardzo ważnej kwestii – im szybciej zareagujesz, tym lepiej. Nie bagatelizuj żadnych niepokojących dźwięków wydobywających się z kuchenki (syczenia, cykania, brzęczenia itp.). Wcześnie zrealizowana naprawa jest stosunkowo tania i nie pochłania zbyt wiele czasu.
Gdzie przeprowadzać naprawę i konserwację kuchenek gazowych?
Konserwacja i naprawa urządzeń kuchennych powinna być przeprowadzana przez profesjonalistów, którzy mają duże doświadczenie w tej dziedzinie. W usuwaniu awarii sprzętu gastronomicznego specjalizuje się między innymi firma Syntra z siedzibą w Skoczowie. Przedsiębiorstwo serwisuje produkty marek, takich jak: Robot Coupe, Fagor czy Hendi. Świadczy swoje usługi na terenie województwa śląskiego.