Codzienna praca sprawia, że często nie mam czasu ani siły na gotowanie w domu. Taki tryb życia skłania nas do sięgania po szybkie, często wysokokaloryczne i niezdrowe przekąski, którymi nie sposób się najeść. W końcu nic nie zastąpi ciepłego, tradycyjnego obiadu. Czy jest na to sposób? Oczywiście! Zamów ciepłe dania z garmażerki prosto do swojego domu lub pracy - nie pożałujesz!
Czym wyróżniają się dania garmażeryjne?
Sklepy i restauracje zajmujące się sprzedażą wyrobów garmażeryjnych mają w swojej ofercie szeroki wybór tradycyjnych dań, które nieodmiennie kojarzą nam się z tym, co jedliśmy w domu, w dzieciństwie, choć nie zawsze tak jest. Niektóre punkty oferują też mniej tradycyjne, jednak równie smaczne zapiekanki czy burgery w domowym stylu. Standardowo w menu znajdują się pierogi, kluski śląskie, pyzy, kopytka, krokiety, gołąbki, placki ziemniaczane, naleśniki, bigos, fasolka po bretońsku, z zup barszcz biały i czerwony, żurek, gulasz flaki, a także szablonowy obiad złożony z ziemniaków z dodatkiem surówki i mięsa w różnej postaci, bądź też ryby. Brzmi znajomo, prawda?
Co łączy te posiłki? Ich bazą są najczęściej tradycyjne receptury, w których jednak widać znak nowych czasów. W sklepie Widelczyk posiłki przygotowuje się z regionalnych produktów, które są najwyższej jakości, bez sztucznych dodatków i konserwantów. Co więcej, wszystkie potrawy są przygotowywane od podstaw, tutaj nie ma miejsca na półprodukty.
Oczywiście nie wszystkie wyroby garmażeryjne są przygotowywane z sercem i miłością, a także z należytą uwagą. Te sprzedawane w sieciowych sklepach są zwykle gorszej jakości. Dlatego kluczem jest znalezienie sprawdzonego i cieszącego się zaufaniem klientów dostawcy czy też producenta.
Szeroki wybór możliwości
Zaletą miejsc zajmujących się sprzedażą wyrobów garmażeryjnych jest fakt, że dania można kupować na zimno lub na ciepło. Można je zjeść na miejscu, ale również poprosić, aby zapakowano je na wynos. Niektóre sklepy oferują składanie zamówień online lub poprzez aplikację mobilną, co jest dodatkowym udogodnieniem.
Jeżeli chodzi natomiast o samo jedzenie, w garmażerkach istnieje możliwość mieszania smaków. Nie ma tutaj sztywnych ram i konkretnych dań w karcie - większość rzeczy można modyfikować. I tak kupujemy pół porcji pierogów z serem, a drugie pół ze szpinakiem. Albo do mięsa zamiast ziemniaków wybieramy kaszę, a surówkę podmieniamy na ciepłe buraczki. Mogłoby się wydawać, że nie ma to większego znaczenia, jednak dobrze jest czasami dokonać samodzielnego wyboru lub móc spróbować kilku smaków jednocześnie.