Suszone grzyby królują niemal w każdym domu w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Są dodatkiem wielu potraw, począwszy od barszczu wigilijnego, uszka z grzybami po nadziewane roladki, pierogi z nadzieniem z suszonych grzybów z dodatkami. Jednak warto je jeść także na co dzień. Od czego zależy jakość suszonych grzybów? Na czym polega suszenie grzybów? Odpowiednio przechowywane suszone grzyby oferuje sklep ze zdrową żywnością Gabriel.

Jak przebieg suszenie owoców i grzybów?

Suszenie żywności to znany od dawna sposób na przechowywanie żywności. Rozwój technologii sprawia, że obecnie proces odparowywania wody z produktów żywnościowych pozwala zachować nie tylko kolor, ale również zapach i składniki odżywcze suszonej żywności. Ważne jest, aby proces suszenia przebiegał w odpowiednich warunkach i określonym tempie. Dzięki suszeniu w produktach, z których odparowano wodę, nie rozwijają się drobnoustroje odpowiadające za psucie się żywności. Suszenie może odbywać się różnymi metodami:

  • suszenie metodą kontaktową, czyli ciepło jest przekazywane bezpośrednio do produktu,

  • suszenie metodą konwencjonalną, w której suszenie odbywa się poprzez owiewanie suchym i ciepłym powietrzem. Ważne jest, aby nie przebiegało ono za szybko, ani nie może być poddane za wysokiej temperaturze.

Czy suszone grzyby i owoce w domu są smaczne i zdrowe?

Podstawą otrzymania suszonych owoców najwyższej jakości ważne jest pilnowanie przebiegu procesu suszenia. Należy pilnować stałej temperatury odpowiedniego obiegu powietrza, gdyż tylko to pozwoli zachować właściwości odżywcze suszonej żywności. Suszenie równomierne w domowych warunkach jest niezwykle czasochłonne, kłopotliwe i narażone na spore straty żywności. Zwykle część suszonej żywności umieszczona w tylnej części piekarnika suszy się szybciej, wręcz przypieka się, dodatkowo część z nich przywiera do blaszki. Finalnie w porównaniu z suszonymi produktami w profesjonalnych warunkach te suszone w domu mają mniej składników odżywczych w tej samej ilości produktów, są mniej aromatyczne i gorsze w smaku.

Niestety kłopotliwe jest również przechowywanie domowymi sposobami suszonych grzybów. Niedosuszone grzyby są źródłem powstawania pleśni, a pozostawienie grzybów suszonych zawieszonych na sznurku powoduje, że zjadamy grzyby zanieczyszczone, pełne chorobotwórczych drobnoustrojów. Nie sztuką jest bowiem ususzenie grzybów i innych produktów żywnościowych, sztuką jest zatrzymanie w nich aromatu, maksymalnej ilości składników odżywczych. Przykładem firmy oferującej wysokiej jakości grzyby i owoce suszone jest Gabriel, sklep ze zdrową żywnością .

O czym trzeba pamiętać podczas suszenia grzybów?

Podstawą uzyskania zdrowej, wysokiej jakości suszonej żywności, takiej jak np. grzyby jest odpowiednia selekcja produktów przed procesem suszenia. Należy usunąć wszelkie egzemplarze robaczywe, ze śladami procesów gnicia. Suszenie „nadpsutych” produktów może skończyć się poważnym zatruciem pokarmowym.

Istotną rzeczą jest również dokładne umycie grzybów przeznaczonych do suszenia, jak również pokrojenie ich na plastry, cząstki najlepiej równych rozmiarów, aby proces suszenia, na wszystkich częściach równomiernie. Myjąc żywność przed suszeniem, trzeba unikać moczenia ich w wodzie, zwłaszcza jeśli chodzi o grzyby. Amatorzy suszonych grzybów zapewne przyznają, że nie każde grzyby suszone są smaczne, aromatyczne. Grzyby zbyt długo moczone tracą smak, podobnie jak inne produkty żywnościowe jak owoce i warzywa.

Pozostała oferta sklepu ze zdrową żywnością Gabriel

W ofercie sklepu Gabriel znajdują się między innymi: suszone owoce i warzywa, bakalie, kandyzowane owoce, orzechy, miód, pestki, nasiona a także przyprawy i zioła. Wszystkie produkty pochodzą od sprawdzonych dostawców. To starannie wyselekcjonowane i ekologiczne wyroby. Wszystkie produkty są dokładnie dobrane i przetestowane pod kątem jakości i wartości odżywczych. Dzięki temu można mieć pewność, że kupuje się zdrową żywność w korzystnej cenie.