Jeżeli preferujesz pieczywo o wyrazistym smaku, z pewnością docenisz chleb żytni. W odróżnieniu od chleba pszennego jest gęstszy, ciemniejszy i ma kwaśniejszy posmak, przez co wydaje się bardziej treściwy i sycący. Piekarz z piekarni Dobry Chleb zaznacza, że walory smakowe idą w parze z korzyściami zdrowotnymi. Spożywając pieczywo żytnie wspomagamy bowiem pracę układów krążenia i trawiennego, oraz utrzymujemy kontrolę nad poziomem cukru we krwi.
Chleb żytni – o czym powinieneś wiedzieć?
Mąka żytnia zawiera mniejsze ilości glutenu niż pszenna, dzięki czemu chleb jest gęstszy i nie wyrasta tak bardzo jak pszeniczny. Pieczywo jest bogate w błonnik i zawiera duże ilości składników odżywczych, w tym: selen, błonnik, tiaminę, ryboflawinę, witaminę B6, niacynę czy kwas foliowy.
Regularne spożycie chleba żytniego ma korzystny wpływ na zdrowie i sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Badania wykazały, że jest bardziej sycący niż jego pszenne odpowiedniki i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca
– mówi pracownik piekarni Dobry Chleb. Warto przy tym zaznaczyć, że chleby żytnie sprzyjają obniżeniu poziomu cholesterolu u mężczyzn o średnio 14%. Wszystko za sprawą wysokiej zawartości błonnika rozpuszczalnego, który wytwarza substancję o konsystencji żelu, która pomaga usuwać żółć bogatą w cholesterol z układu pokarmowego.
Pieczywo żytnie –korzyści zdrowotne
Wśród innych korzyści zdrowotnych, wynikających ze spożycia wyrobów żytnich, warto wymienić ochronę przed niektórymi nowotworami. Badania wykazały, że spożycie żyta wiąże się z mniejszym ryzykiem rozwoju nowotworu prostaty, jelita grubego oraz piersi. Jak zauważa piekarz z piekarni Dobry Chleb, niektóre rodzaje chleba żytniego zawierają znaczne ilości cukru, który ma poprawić smak wypieku. Sięgając po wypieki ze sprawdzonej piekarni możesz mieć pewność, że skład chleba jest w pełni zrównoważony i wolny od substancji, które mogą dodawać niechciane kalorie do diety. Jeżeli chcesz wzbogacić swój jadłospis o zdrowe produkty, sięgaj po chleby na zakwasie.