Pizza to jedno z naszych ulubionych dań, które przybyło do nas z Włoch. W wielu miejscowościach nawet tych najmniejszych zauważyć można wiele lokali serwujących pizzę. Zanim zdecydujemy się na ofertę konkretnej pizzerii, warto dowiedzieć się kilku rzeczy związanych z pizzą wypiekaną w piecu opalanym drewnem. Taka technologia jej pieczenia sprawia, że danie jest lekkie i chrupiące. Jednakże tylko lata pracy i wielki umiejętności pozwolą na prawidłowe wykonanie pizzy.
Technologia pieczenia pizzy w piecu opalanym drewnem
W każdym mieście można spotkać wiele lokali gastronomicznych oferujących pizzę. Nic w tym dziwnego, ponieważ to danie jest jednym z najchętniej wybieranych w naszym kraju. Jednak nie każda pizza smakuje tak samo. Wpływ ma na to kilka czynników, np. technologia wypiekania pizzy czy składniki użyte do jej zrobienia. Jak zatem wybrać pizzę, która na pewno będzie smakowała? Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na te pizzerie, które oferują pizzę wypiekaną tradycyjną metodą, czyli w piecu opalanym drewnem. Taką technologię stosuje pizzeria Pizza-Klub z Bukowna w województwie małopolskim.
Pizza z pieca opalanego drewnem jest niejako powrotem do korzeni jej powstawania. Z czasem takie piece zostały wyparte przez elektryczne, jednakże to odbiło się na smaku. Warto dodać, że wypiekanie pizzy w tradycyjnym piecu wymaga dużych umiejętności, a także poświęcenia. Jednakże wiele osób uważa, że po spróbowaniu takiej pizzy nie mamy już chęci spróbować innej. Oczywiście upieczenie pizzy w piecu opalanym drewnem nie jest łatwe i wymaga wyczucia oraz wprawy. W związku z tym, że niektóre piece tego typu osiągają temperaturę nawet 500 stopni Celsjusza, pizza pieczona jest w nich niekiedy 1 – 2 minuty. Z tego względu, że piece te nierzadko pozbawione są termostatów, trudno jest kontrolować przebieg pieczenia. Największy wpływ na efekt ma fachowiec oraz drewno, które się wykorzystuje do opalania.
Ciasto i składniki mają duże znaczenie dla smaku
Idealna pizza z pieca powinna być jednocześnie miękka, chrupka i lekka. Każdy, kto zajmuje się przygotowywaniem takiej pizzy, twierdzi, że podstawą do prawidłowego jej wykonania jest ciasto. Do jego wytworzenia używa się niewielkiej ilości składników, ponieważ są to mąka, woda, drożdże i sól, aczkolwiek kluczem do sukcesu jest odpowiedni dobór proporcji oraz pilnowanie ciasta, gdy dorasta.
Poza ciastem ogromne znaczenie mają również odpowiednie składniki. Zwykle spotykane przez nas pizze charakteryzują się zbliżonymi do siebie składnikami. Często spotkamy tam pieczarki, szynkę, salami, cebulę oraz ser. Jednak czasem warto zdecydować się na nieco inne dodatki do pizzy jak np. kapary. Zmianę smaku zagwarantuje również użycie świeżych warzyw jak np. pomidorów czy różnego rodzaju serów, które są najwyżej jakości. Smak pizzy może zmienić np. ser kozi. Następnym razem, gdy będziemy planowali wypad ze znajomymi na pizzę, warto zwrócić uwagę na to, by spróbować czegoś nowego. Jeśli nie mieliśmy nigdy okazji, to obowiązkowo musimy udać się do pizzerii, która oferuje pizze wypiekane tradycyjną metodą, czyli w piecu opalanym drewnem.